JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektronisk trafikinfo kan bli olycksorsak
Nyttig trafikinformation kan i själva verket vara farlig. Ett forskningsinstitut i Holland visar att olycksrisken mångfaldigas, om bilföraren ska tillgodogöra sig information samtidigt med körningen.

System där man med exempelvis RDS-teknik presenterar aktuell, individuell trafikinformation må välkomnas av många bilförare. Men under de sekunder man knappar in frågan och läser svaret ökar olycksrisken åtta gånger om!

Görs systemet så att informationen lämnas akustiskt minskar olycksrisken, men är fortfarande fyrdubblad jämfört med när all uppmärksamhet ägnas åt körningen.

På samma sätt har även de navigationssystem som blivit allt vanligare extrautrustning en baksida. Den förare som inför en korsning kastar en blick på vägvisardisplayen är tre gånger så olycksbenägen. Det uppger TNO, det nederländska institutet för tillämpad naturvetenskaplig forskning i staden Delft.

Mobiltelefonerandet då? Här görs ingen generell uppräkning av olycksrisken. Men oväntade påringningar i stads- och tät trafik innebär klart ökad olycksrisk, konstaterar forskarna.

"Många människor tror att de kan ta till sig allehanda information utan att körningen påverkas. I praktiken visas att det inte håller". Det är slutsatsen i undersökningen som gjorts på uppdrag av det holländska trafikministeriet.

LARS-GUNNAR LARSSON

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)