JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. En spektrumanalysator på varje labbänk

En spektrumanalysator på varje ingenjörs labbänk, det är mätjätten Hewlett-Packards målsättning med den nya lågprismodellen ESA-L1500A.

Spektrumanalysatorer brukar vara dyra. Det är bland annat mikrovågskretsarna och mekaniken som drar upp priset. I den översikt som presenterades i förra numret av Elektroniktidningen fanns ingen modell under 70 000 kronor.

HPs nykomling ESA-L1500A, som inte kostar mer än 53 000 kronor, får därför ses som ett betydelsefullt steg framåt.

Instrumentet är syntetiserat och går från 9 kHz upp till 1,5 GHz. Användningsområdena kan därför vara allt från utvecklingsarbete och produktionstest till service.

Det låga priset gör att HP hoppas att spektrumanalysatorn ska bli lika vanlig som oscilloskopet på utvecklingsingenjörernas labbänkar. Den syntetiserade oscillatorn ger instrumentet bra prestanda, om än inte i toppklass. Frekvensnoggrannheten vid 1 GHz är ±2,0 kHz och mätområdet är -120 dBm till +30 dBm med en noggrannhet i amplitud på ±0,3 dB.

Skärmens maximala uppdateringshastighet är 26 bilder per sekund, en viktig parameter för den som ska använda instrumentet för att trimma komponenter i produktion. Dessutom går det att lägga in testramar för att förenkla bedömningen av mätresultatet.

Serviceingenjören får ett instrument som bara väger 12,3 kg och har en mycket kort uppvärmningstid på fem minuter. En annan finess som säkert kommer att uppskattas är att fronten tål både regn och att man spiller kaffe på den.

Instrumentet är skyddat mot för höga effekter och likspänning. Direkt efter kontakten sitter en krets som upptäcker och switchar bort effekter över +30 dBm så att första blandaren inte förstörs.

Det finns gott om plats under skalet och även om företaget inte vill göra några utfästelser så antyds att det kommer både batteridrivna modeller och ett utökat frekvensområde.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)