JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Pentium tar plats på Motorolas processorkort

Allt tyder på att Motorola börjar bestycka sina processorkort med ärkerivalen Intels Pentiumprocessorer. Det är en följd av företagets beslut att satsa på den nya bakplansbussen Compact PCI och operativsystemet Windows NT.

Compact PCI, den nya standarden för snabba bakplansbussar, har hämtat sina elektriska egenskaper från persondatorvärlden och mekaniken från VME-bussen. En kombination som tycks vara fruktbar.

Telekomindustrin har nämligen visat sig vara intresserad av den nya bussen. Och nu kommer beskedet att världens största VME-tillverkare, Motorola, med en femtedel av marknaden, har beslutat att satsa på Compact PCI. Redan tidigare hade Force Computers, en annan av de tongivande VME-tillverkarna presenterat ett program kring Compact PCI.

Nya standardförslag för bakplansbussar dyker upp med jämna mellanrum. De flesta hamnar snart i glömska.

Men Motorolas inträde på marknaden får ses som ett kvitto på att Compact PCI blir mer än en dagslända, även om utbudet än så länge är magert.

- Vi vill ge kunderna möjlighet att själva välja teknik. Nu finns VME, Compact PCI och system utan bakplansbuss i vårt sortiment, säger Michael Ullskog, marknadschef för Motorola Computer Group i Norden.



Modifierat VME-kort


Motorolas första processorkort för Compact PCI är en modifiering av processorkort för VME-bussen. Motorola använder sedan flera år PCI som intern buss på VME-korten, vilket naturligtvis förenklat omkonstruktionen.

Compact PCI-korten i serien MCPCI-2600 kan bestyckas med PPC603, PPC604 och också med kommande versioner av Power PC-processorn. Processorkorten innehåller bland annat 10 Mbyte flashminne och 256 Mbyte DRAM. Det finns plats för PMC- dotterkort liksom Ethernetanslutning, USB, serieport och parallellport. I augusti startar leveranserna i mindre volymer. Enklaste kortversionen kan man komma över för drygt 30 000 kronor, ingen lågprissatsning således.

Ett brett utbud av programvara och utvecklingsverktyg finns redan. En följd av att Motorola utgått från en befintlig konstruktion. Några av de vanligaste realtidsoperativsystemen från till exempel Wind River, ISI, Lynx, Microware och Enea kan användas tillsammans med den nya kortserien.



Motorola med Pentium


Minst sagt uppseendeväckande är de detaljerade uppgifterna i amerikansk fackpress att Motorola kommer att göra Compact PCI-kort med Pentium-processorer. Hittills har Motorola endast använt egna processorer på sina VME-kort, det vill säga 68000 och Power PC.

Michael Ullskog kommenterar inte kommande processorval. Däremot säger han att operativsystemet Windows NT skall kunna användas tillsammans med Motorolas Compact PCI-lösningar. Det är så nära en bekräftelse man kan komma, eftersom Power PC inte kan hantera kommande versioner av Windows NT. Motorola avbröt arbetet med anpassningen av Windows NT för ett halvår sedan. I teorin finns naturligtvis även andra alternativ till Pentium som Alpha från Digital och x86- processorer från exempelvis AMD.

Enligt Ullskog planerar Motorola en bred lansering av system för Compact PCI efter sommaren. Då klarnar förhoppningsvis bilden.



Telekom med Compact PCI


Amerikanska Electronic Engineering Times, uppger att det är telekomindustrin som fått Motorola att bestämma sig för kombinationen Pentium på Compact PCI. Telekomjätten Lucent, tidigare en del av AT&T, genomför nu en stor upphandling av system baserade på Compact PCI.

EE Times ser Windows NT och Compact PCI som en viktig kommande plattform för telekom, i exempelvis servrar, bredbandsroutrar, kontorsväxlar, utrustning för datortelefoni (CTI), och för höghastighetsdatakom.

Ett viktigt krav som telekomindustrin ställer på en bakplansbuss är att den skall klara kortbyte under drift. Rent mekaniskt är den saken förberedd i Compact PCI, men någon slutgiltig standard är ännu inte klar.

Mats Udikas



VME eller Compact PCI


Skall man satsa på Compact PCI eller hålla fast vid VME-bussen?

- Om man idag behöver ett komplett system och inte är beredd att själv utveckla kort, då är det nog väl tidigt att satsa på Compact PCI, svarar Michael Ullskog.

- Just nu finns bara fyra tillverkare och högst 14 olika Compact PCI-kort på marknaden. Det är främst dyra högprestandakort. Motorolas första processorkort för Compact PCI kost-ar över 30 000 kronor vid introduktionen. Ett VME-kort kan man få för under 10 000 kronor.

- På sikt kommer naturligtvis priserna för Compact PCI att sjunka.

- Behöver man plats för upp till 21 olika kort eller ett multiprocessorsystem är VME rätt val. Ett enkelt Compact PCI-system har plats för högst åtta kort. Men genom att använda dubbla bakplan kan man göra kortramar som rymmer upp till 15 kort.

- Compact PCI klarar en bussbandbredd på upp till 264 Mbyte/s, vilket är flera gånger mer än för standardiserade VME-lösningar. Men utvidgningar av VME kan ge överföringshastigheter på 320 Mbyte/s mellan korten.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)