JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nu slutar RS- kretsarna stråla

EUs krav för CE-märkning har gynnat Analog Devices försäljning av så kallade RS-kretsar för seriell datakommunikation, uppger företaget. Annars tycks intresset öka för närliggande gränssnitt som USB.

Enligt Kent Majak på LAC Elektronik, som säljer kretsar från amerikanska Sipex, är en trend på marknaden för seriekommunikationskretsar ett ökande intresse för komplexa kretsar som klarar många protokoll. Det märks dock mest utomlands, eftersom Sverige knappt har någon tillverkning av datorer eller kontorselektronik.

Intresset ökar annars för seriella gränssnitt som integreras i processorerna. Det noteras bland annat av Bo Göran Ericsson, Motorola, som också ser en stark ökning inom datakommunikation för bredbandstillämpningar som ISDN, ADSL och Ethernet.



Uppfyller EMI-krav


Ytterligare en företeelse som tycks ha påverkat marknaden under senare tid är EUs krav för CE-märkning av elektroniska system. Sådan märkning förutsätter dels att systemet är skärmat mot inkommande elektromagnetisk strålning och elektrostatiska urladdningar, dels att produkten själv har låg strålning ut.

Att ha skärmning på de enskilda kretsarna kan då vara ett alternativ till att man skärmar hela konstruktionen. Flera tillverkare gör kretsar med skydd mot inkommande urladdningar på upp till 15 kV (via luften - vid direktkontakt ligger siffran lägre). Men nu kommer också kretsar med utgående elektromagnetisk strålning som är så låg att EUs så kallade EMI-krav uppfylls. Analog Devices uppger sig vara först ut. Produkterna känns igen på E:et efter produktnumret.

- Det här har gjort att vi kapar åt oss marknadsandelar, säger Lennart Bönström på Analog Devices.

Som vanligt kommer marknadsöversikten med ett par brasklappar. I princip omfattar den kretsfamiljer, snarare än enskilda kretsar. Svårigheten att avgränsa familjerna gör dock att kriterierna varierar. National, till exempel, har i stället valt att illustrera sitt utbud genom att välja ut några typiska kretsar, och Texas Instruments har summerat sina kretsar för respektive protokoll. Linear Technology, som också är en stor tillverkare, saknas dessvärre i produktlistan på grund av att vi inte fått aktuella uppgifter i tid för publicering.

Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)