JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Storsatsar på Kistafab

Ericsson investerar en miljard kronor under de kommande tre åren i sin halvledarfabrik i Kista. Det är en fördubbling jämfört med tidigare planer.

- Det är den ökade efterfrågan på kretsar till både basstationer och mobiltelefoner som ligger bakom satsningen, förklarar Bengt Callmer som är informationschef på Ericsson Components.

Han bekräftar uppgifter i Dagens Industri att investeringarna under de kommande tre åren sannolikt blir en miljard kronor, vilket nästan är en fördubbling av tidigare planer.

- Vi ser behov av en investering i den här storleksordningen för att tillfredsställa våra interna kunder, säger Bengt Callmer.

Inget beslut är ännu fattat i koncernledningen men de preliminära planerna innebär en ökning för 1998 från 250 till 500 miljoner och för de följande två åren en ökning på 50 till 100 miljoner per år. Exakt hur pengarna ska användas vill Ericsson ännu inte avslöja.

Fabriken som stod klar 1994 kostade Ericsson en miljard kronor och hade vid invigningen en kapacitet på 10 000 sextumsskivor per år.

Linjebredden är 0,5 μm men Ericsson planerar att gå ner till 0,35 μm. Bengt Callmer vill dock inte precisera tidpunkten.

- Vi tar steget när behovet uppstår. Ericsson konstruerar 0,35 μm-kretsar idag men tillverkningen läggs ut på underleverantörer i fjärran östern.

- Telekom ligger nåt eller några år efter processor- och minnestillverkarna när det gäller linjebredder.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)