JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny telefontillverkare född

Ascom Tateco har börjat tillverka telefoner - analoga telefoner - i sin fabrik i Herrljunga. Användarna är i första hand sjukhus och industrier.

Analog trådlös teknik har fortfarande fördelar gentemot digitala DECT-telefoner. Det hävdar Carl-Axel Olsson produktchef på Ascom Tateco med huvudkontor i Göteborg och tillverkning i Herrljunga.

Ascom Tateco, som hittills främst varit känt för personsökare, börjar nu tillverka en serie trådlösa telefoner.

Företaget har utvecklat en ny modell, har nyanställt 20-30 personer och är på väg att installera ytterligare en ytmonteringslinje. Siktet är inställt på expansion. Carl-Axel Olsson räknar med att de nya telefonerna kommer att säljas i volymer om 10 000-15 000 första året.



Explosionsfarliga utrymmen


En fördel med analog trådlös teknik är att de är mindre störande för känslig elektronisk utrustning jämfört med digitala telefoner. På sjukhus är det en viktig säkerhetsfråga.

Tatecos trådlösa telefon är den enda som är godkänd att användas i explosionsfarliga utrymmen. På stora ytor där det är glest mellan användarna är ett analogt trådlöst system billigare än en digital motsvarighet, hävdar Carl- Axel Olsson.

Det är alltså nischmarknader man riktar sig till. Det är exempelvis sjukhus och företag med vidsträckta industriområden. Exempel på användare är Saab i Trollhättan, Perstorp AB och sjukhuset i Ystad.



Klarar textmeddelanden


Tateco har sedan länge tillverkat basstationer för trådlös telefoni, men inte haft egna telefoner. De har tillverkats av Dancall i Danmark och märkts med Tatecos logotyp. Dancall har nu lagt ner tillverkningen av analoga telefoner för att satsa på DECT-telefoni.

Tatecos nya telefon har gjorts betydligt mindre än tidigare modeller. Den har dessutom försetts med finesser som personlarm, möjlighet att skicka textmeddelanden och SIM-kort. Systemet följer CT1-standaden som är accepterad i de flesta europeiska länder och använder en del av 900 MHz-bandet. Effekten är 10 mW.

Mats Udikas

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)