JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ungas reslust oroar inte jättarna

Ericsson och ABB är inte särskilt oroliga över Sacos uppgifter om att var tredje blivande civilingenjör planerar att flytta utomlands.

- Vi är ju jättetacksamma för att folk vill jobba utomlands, säger Göran Whitlock, som jobbar med rekryteringsfrågor på Ericssons koncernstab.

- I framtiden kanske vi måste höja lönerna för att konkurrera med företag utomlands, men jag tror att det är för tidigt att spåra det ännu.

Akademikernas fackorganisation Saco presenterade nyligen en undersökning som visade att 30 procent av studenterna på civilingenjörslinjernas sista år planerar att söka sig utomlands efter examen. Hela 84 procent av studenterna kunde tänka sig att arbeta utomlands under en period på minst tre år under sin karriär.

Sacos utredningschef Jörgen Ohlsson trodde att detta, i kombination med de små konsultföretagens höga löner, skulle kunna sätta press uppåt på de svenska storföretagens ingenjörslöner, men på både Ericsson och ABB är man skeptisk.

- Den här konkurrensen har funnits sedan länge. Det är inte så att det har skett någon kraftig omsvängning de senaste åren, säger Jan-Olov Carlsson, personalchef på ABB-koncernens moderbolag ABB AB.

Både Jan-Olov Carlsson på ABB och Göran Whitlock på Ericsson medger att deras företag inte använder ingångslönerna för att locka till sig färska ingenjörer. Båda betonar i stället utvecklingsmöjligheterna inom företagen.

- Vårt konkurrensmedel är vad vi kan erbjuda efter ett, fem eller tio år, säger Jan-Olov Carlsson.

Alexander Kristofersson

- De spännande jobben går utomlands

Sex av tio svenska ingenjörer kan tänka sig att arbeta utomlands, och var femte har sökt eller söker jobb i andra länder. Det visar en undersökning som industritjänstemannafacket SIF har låtit göra.

Enligt Eije Lagesson på SIF visar undersökningen att arbetets innehåll är det i särklass viktigaste skälet när ingenjörer väljer jobb.

- Och dessvärre verkar det som om företagen börjar flytta ut de spännande avdelningarna, säger Lagesson.

- Om företagen flyttar ut viktiga nyckeljobb till andra länder så kommer garanterat ingenjörerna att flytta efter. Debatten de senaste dagarna om att flytta ut huvudkontors- och specialistfunktioner är således djupt oroande, säger han.

Eije Lagesson leder ett nystartat SIF-projekt, SIF Ingenjör 2001, som ska undersöka ingenjörernas behov och krav inför framtiden.

Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)