JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nokia ska forska mer i England

Nokia ska bygga ett stort forsknings- och utvecklingscentrum i Farnborough i södra England och samla all sin brittiska FoU-verksamhet inom mobilkommunikation.

Centrumet blir företagets främsta för forskning inom GSM och CDMA utanför Finland.

Det kommer att ha 600 anställda, varav de flesta kommer att flytta dit från Nokias övriga brittiska forskningsavdelningar. Ett hundratal ingenjörer ska också nyanställas. Verksamheten ska inriktas på både mobiltelefoner och switchning.

Nokias brittiska dotterbolag, som leds av Peter Kühne, vill dock inte för närvarande avslöja hur mycket man kommer att investera. Bygget ska enligt planerna starta i april i år och verksamheten ska vara igång i Farnborough nästa år.

Nokia är inte ensamt om att förlägga en stor del av sin FoU-verksamhet inom mobiltelefoni i Storbritannien. Ericsson utvecklar telefoner och basstationer vid sitt dotterbolag Orbitel, Motorola utvecklar basstationer i Swindon och NEC har en utvecklingsgrupp i Reading.

Anledningen lär vara att det anses lätt att rekrytera konstruktörer med de rätta färdigheterna inom radiofrekvens- och digitalteknik i Storbritannien. Och det beror i sin tur på att den en gång mycket omfattande brittiska försvarsindustrin bantats väsentligt under senare år.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)