JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Inget stoppar halvledartillväxten

Visserligen krympte världsmarknaden för halvledare förra året med 9 procent till 134,6 miljarder dollar. Men det är bara ett tillfälligt bakslag för en mycket expansiv bransch. Det visar en nyligen publicerad rapport från det amerikanska marknadsinstitutet ICE, Integrated Circuit Engineering.

Fjolårets nedgång berodde på överproduktion av DRAM. På den lika stora processormarknaden, som kontrolleras av Intel, märktes ingen nedgång, tvärtom. Företaget sänkte inte sina priser som brukligt, i fjol.

Minskningen förra året är dock bara ett tillfälligt hack i en kurva som pekar brant uppåt. Tillväxten har under nittiotalet varit imponerande 21 procent i genomsnitt per år. ICE gissar dock på en något lägre takt fram till år 2001, i snitt 18,5 procent, men resultatet blir ändå att värdet når ofattbara en biljon dollar (1 000 000 000 000) år 2008.

Idag är elektronikindustrin så stor att den följer de vanliga konjunkturcyklerna. USA är största enskilda marknaden och den ekonomiska tillväxten där förutspås bli hyggliga 2,2 procent under 1997 vilket leder till att även halvledarindustrin får ett bra år.



Persondatorn betyder allt


Globalt sett är det persondatorindustrin som driver halvledarmarknaden. Datorerna slukar runt hälften av alla komponenter och marknaden förutspås växa med 21 procent årligen fram till år 2001 och då svara för cirka 55 procent.

Det i Europa så heta ämnet digital-TV är fortfarande i sin linda och ICE ser ingen större påverkan av marknaden före år 2000. Ett annat analysföretag, Dataquest, har uppskattat marknaden år 2001 till 4,4 miljarder dollar, eller cirka 1,5 procent av den förväntade totalen.



Hög förädlingsfaktor


Elektronikmarknaden kan beskrivas med en inverterad pyramid. I botten finns råvarorna, nästa nivå är processutrustningen. Resultatet blir halvledare som ingår i elektroniksystem. Förädlingsvärdet i varje steg är mycket högt. De 19 miljarder dollar som råvaror och processkemikalier omsatte i fjol omvandlades till kretsar värda 140 miljarder dollar. Dessa användes i sin tur till elektroniksystem värderade av ICE till 851 miljarder dollar.



Inget rubbar CMOS


På processidan är CMOS den helt dominerande tekniken med 70 procent av marknaden. Om man däremot ser till antalet komponenter är resultatet lite annorlunda.

48 procent av alla kretsar som tillverkades i fjol var bipolära. Det är dock små, enkla analoga kretsar.

Det finns i dagsläget inget ersättare för CMOS inom synhåll utan tekniken förblir den förhärskande. Dessutom får allt färre företag råd att forska med längre horisont än några år - inte ens anrika Bell Labs gör det längre enligt ICE.

Marknadsandelen för CMOS fortsätter därför växa till 86 procent år 2001. Det är den låga effektförbrukningen och de små geometrierna som lett till dominansen.

Per Henricsson



Trettio års halvledaranalys


Integrated Circuit Engineering, ICE, är ett amerikanskt konsultföretag som gör marknadsanalyser för de flesta typer av halvledare.

ICE har också ett eget labb som kan analysera färdiga konstruktioner, göra felanalys, liksom "reversed engineering" och prestandajämförelser.

Man har till dags dato publicerat analyser på över 500 integrerade kretsar. Företaget bistår även i patentfrågor.

ICE startades 1964 och har idag cirka 50 anställda.

Internet: http://com.primenet.com/ice/

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)