JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Flash nästa krisbransch?

Drynamiska minnen, DRAM, var förra årets krisbransch med ett tapp kring 40 procent. ICE höjer nu ett varnande finger för flashminnestillverkarna, som man menar kan stå inför en liknande kris.

Minnesmarknaden utgjorde i fjol ungefär en knapp tredjedel av den totala marknaden för integrerade kretsar. I pengar var den värd 36 miljarder dollar. Det är emellertid en rejäl minskning från 1995, då den svarade för hela 41,5 procent.

Om DRAM var fjolårets krisbransch kan flashminnen mycket väl bli nästa. Orsaken är att flera tillverkare kastar lystna blickar på den växande marknaden som har goda marginaler. Enligt ICE är det inte heller allt för svårt att konvertera en DRAM-process till att göra flashminnen.



Överkapacitet bakom raset


ICE förklarar raset för DRAM med överkapacitet. Minnesmarknaden uppvisade fantastiska tillväxtsiffror under åren 1993, 94 och 95 och dessutom hade tillverkarna mycket goda marginaler. Det lockade till stora investeringar i ny DRAM-produktionskapacitet. Framför allt japanska och koreanska företag har investerat kraftigt, och i farstun finns också taiwanesiska företag som ser halvledartillverkning som ett framtidsområde.

Det här har emellertid lett till en stor överkapacitet som enligt ICEs bedömning kvarstår även i år. Orsaken är att investeringarna i produktionskapacitet var i stort sett oförändrade under fjolåret.

Även för innevarande år finns mycket vidlyftiga investeringsplaner, men det återstår att se hur mycket som blir verklighet. Helt klart är emellertid att länder som Sydkorea och Taiwan ser halvledarproduktion som ett framtidsområde. Tillverkarna där ingår dessutom ofta i stora industrikonglomerat och kan därför ta förluster under flera år i syfte att ta marknadsandelar.

Investeringsligan för 1997 bland halvledartillverkarna leds av Intel med 3,6 miljarder dollar, men det mesta hamnar på fabriker för processorer. Det gäller däremot inte för tvåan LG Semicon och trean Hyundai som båda planerar att spendera 2,5 miljarder dollar inom DRAM, eller fyran Samsung med 2,0 miljarder dollar.

Intressant att notera är att Motorola, som var fjolårets tvåa, ramlat ut från listan över de tio största investerarna.



Toppår för 16 Mbit i år


Den enskilt största minneskomponenten är DRAM med 21,7 procent, eller 25,1 miljarder dollar, av totalmarknaden för integrerade kretsar 1996. Det är en dramatisk minskning från året innan när DRAM svarade för 31,7 procent eller 40,8 miljarder dollar.

För första gången sedan början av 1980-talet sjönk den japanska marknadsandelen under 50 procent.

ICE förutspår att 1997 blir toppåret för 16 Mbit DRAM. Övergången till 64 Mbit har redan startat och det kommer gissningsvis att säljas 105 miljoner enheter under året. Hur snabb övergången till 64 Mbit blir beror emellertid på prissättningen. De är fortfarande dyrare per bit och används därför bara där utrymmet är viktigt.

Intel har förespråkat Rambus lösning för att öka läs- och skrivhastigheten i DRAM. Propån är dock inte särskilt populär bland minnestillverkarna eftersom de måste betala licenspengar till Rambus för att få använda tekniken.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)