JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Två gör MPEG 2-kodare i en krets

Sony och NEC presenterade härom veckan var sin enkretslösning för MPEG2-kodare, på halvledarkonferensen ISSCC i San Francisco, skriver den amerikanska elektroniktidningen Electronic Engineering Times.

NEC har utvecklat en dedicerad enkretslösning medan Sony baserar sin kodare på en egenutvecklad signalprocessor.

Sony hävdar att dess programbaserade lösning lättare kan anpassas för olika användningsområden. Beräkningshastigheten är 2,2 miljarder operationer per sekund (Gops). Det låter mycket, men räcker ändå inte till rörelseestimeringen som får utföras i en separat enhet. DSP-lösningen ger dock användaren frihet att själv välja algoritm.

Signalprocessorn är tillverkad i en 0,4 μm trelagers CMOS-process och arbetar på 81 MHz vid 3,3 V. Kretsen har 3,79 miljoner transistorer varav cirka två tredjedelar utgörs av minnet. Sony kan skapa en komplett videokodare med ett 16 Mbit synkront DRAM, 4 Mbit DRAM och ett system för rörelseestimering till sin DSP-krets.

Den andra kretsen, från NEC, har 3,1 miljoner transistorer i en trelagers 0,35 μm CMOS-process. Det drar 1,5 W vid 2,5 V. För att få ner effektförbrukningen har NEC implementerat en adaptiv rörelseestimering. Kodaren jämför bilden med föregående för att hitta rörelsevektorn och data bearbetas parallellt av åtta 16-bitarsenheter.

För att få en komplett kodare behövs förutom NECs krets dessutom två 16 Mbit synkrona DRAM, en processor och en ljudkodare.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)