JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Telefonen väljer system automatiskt

Om amerikanerna tagit hand om utvecklingen av satelliterna så är européerna mer på hugget när det gäller telefonerna.

Ett exempel på det är mobiljätten Ericsson. Företaget har förbundit sig att leverera telefoner till det lokala asiatiska konsortiet Asia Cellular Satellite, ACeS.

Förhandlingar pågår också med andra aktörer, bland annat Londonbaserade ICO.

Ericsson ska utveckla så kallade tvåbandstelefoner, dual-mode, till ACeS. Telefonen etablerar bara kontakt med satelliten när det inte finns täckning i det markbundna nätet. Det blir tvåbandstelefoner både för GSM- och AMPS- systemet.

Storleken på telefonen blir ungefär som dagens GSM-modeller, men med en större antenn. Orsaken är att anntennförstärkningen måste göras bättre eftersom avståndet till en satellit är väsentligt större än till en basstation.



Viktigt antennval


- Vi har ännu inte bestämt om vi ska satsa på en etsad antenn eller på en modifierad helix, berättar Peter Sculler på marknadsavdelningen i Kista.

- Samtalskvaliteten ska bli lika bra som i GSM-systemet men man får en liten fördröjning eftersom ACeS valt en geostationär satellit.

Däremot går det inte att ringa mitt inuti en byggnad, signalen är för svag. Men telefonen signalerar för inkommande samtal och användaren har då en viss tid på sig att förflytta sig till en plats med bättre signalstyrka.

Givetvis går det också att använda telefonerna som modem liksom att skicka korta meddelanden.

- Telefonen drar lite mer ström i satellitläge men vi räknar med två timmars taltid eller 24 timmars standby-tid, förklarar Peter Sculler.

Ericssons utveckling av satellittelefoner sker i USA och England. Bara marknads- och försäljningsavdelningarna sitter i Sverige.

ACeS-systemet ska täcka Asien från Mongoliet i norr till Indonesien i söder och från Indien i väster bort till Japan. Starten går i början av 1999.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)