JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Epost via satellit

Satellitkommunikation behöver inte vara dyr. För den som bara vill skicka korta meddelanden finns enkla och billiga alternativ, bland annat Orbcomm.

System av Orbcomms typ ger användarna möjlighet att ta emot och sända korta meddelanden oberoende av var på jorden de befinner sig.

- Datahastigheten är 9 600 byte per sekund och ett typiskt meddelande är 20 till 100 byte långt, berättar Erik Sandberg på Rymdbolagets Telecom Division som lanserar systemet i Norden.

Förutom att kommunicera mäter systemet också terminalens position på en kilometer när.

- Tillämpningarna för Orbcomm finns i första hand inom transportsektorn, förklarar Erik Sandberg.

Det är företag med fordon spridda över stora geografiska områden som rederier och åkerier. Med systemet kan de dels hålla reda på var enheterna befinner sig och dels styra dem.

En annan tillämpning är fjärravläsning av givare eller övervakningsenheter.

Datatrafiken kostar 3,5 öre/byte plus en månadsavgift på 70 kronor. Dessutom tillkommer kostnaden för terminalerna som blir i samma storleksordning som en mobiltelefon.

Idag har Orbcomm två satelliter i drift och ytterligare tio ska skjutas upp under första halvåret i år. Dessutom ska den Europeiska markstationen i Italien tas i drift.

- Från och med fjärde kvartalet kommer systemet att ge god service med access till satelliterna varje timme. När systemet är helt utbyggt nästa år handlar den maximala väntetiden innan en satellit är inom synhåll bara om någon minut.



Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)