JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Intels val för fyra år framåt"

Inom ett halvår släpper Intel de första kretspaketen för pc som innehåller Direct Rambus DRAM.

Kort därefter kommer de första datorerna baserade på den nya minnesarkitektur, säger Hans Juergen Werner, teknisk specialist på Intelarkitekturen, till Elektroniktidningen.



I förra månaden, på Comdex, visade Intel upp världens första persondator med Direct Rambus-minne. Förutom att Rambuskanalen klockades med full hastighet, alltså 400 MHz, ville Intel inte avslöja vilka komponenter som satt i demo- datorn. Kanske var det en Katmai-processor och ett Camino-kretspaket; två produkter som företaget skall introducera nästa år.

Vilka minnen kommer Intel att stödja i sina framtida kretspaket för pc?

- Vi kommer enbart att stödja Rambus-minnen och synkrona DRAM, säger Hans Juergen Werner.

Varför inga andra?

- Direct Rambus DRAM är det framtida pc-minnet med mycket bra egenskaper, medan SDRAM är den viktigaste minnesarkitekturen i dagens datorer.

- Direct Rambus har hög bandbredd, är flexibelt genom att det kan skalas till stora och små system. Dessutom är Rambus en utprovad och tillförlitlig arkitektur.

Hur har Intel varit inblandad i utvecklingen av Direct Rambus-arkitekturen?

- Rambus har utvecklat arkitekturen men vi har blivit tillfrågade om olika tekniska aspekter, vilka jag inte vill gå in på.

När kommer de första datorerna med Direct Rambusminnen?

- Vi kommer att introducera kretspaket med Direct Rambusminnne för pc under första halvan av nästa år, mot slutet av perioden.

- Vår volymproduktion kommer att starta under andra halvan av året. Då kommer även de första datorerna med våra kretspaket att släppas.

I vilket prestanda och prisläge hamnar datorerna?

- Till en början släpps pc-datorer med 400 MHz-minnen. Dessa kommer att kosta upp till 3 000 dollar.

- Lite längre fram, omkring år 2000, kommer man förmodligen att släppas pc med 300 MHz-minne, vilka hamnar i ett prisläge under 1 200 dollar.

Kommer det att finnas tillräckligt med Direct Rambusminnen för pc-marknaden nästa år?

- Samsung, Toshiba, NEC och LG Semicon har sagt att de kommer att ha Direct Rambus-kretsar framme i början på nästa år. Huruvida det handlar om volymtillverkning kan jag inte säga.

Intel har gått in med 500 miljoner dollar i DRAM-tillverkaren Micron. Vad vill ni ha ut av investeringen?

- Vi vill försäkra oss om att det kommer att finnas tillräckligt med Direct Rambus-minnen framöver. För oss är huvudsyftet att de skall tillverka de minnen som vi har behov av.

Tillverkare av arbetsstationer och stordatorer oroar sig för att Intel bidragit till att Direct Rambusminnet blivit alltför pc-orienterat. Tvingas de övergå till Direct Rambusminnen för att kunna använda era framtida processorgenerationer?

- Nej, val av processor och minne är oberoende av varandra. Minnesstödet ligger i kretspaket. Genom att addera en speciell komponent till vårt kretspaket för Direct Rambusminnen kommer det även att kunna användas för SDRAM.

Hur länge kommer Direct Rambus-minnet att överleva?

- Idag tror vi att Direct Rambus kommer att klara våra bandbreddsbehov under den närmaste 4-års perioden. Eventuellt kan arkitekturen klara ytterligare ett steg uppåt i bandbredd. Klockfrekvensen kan kanske ökas genom att man går ner i spänning och processgeometrier. Om den däremot inte klarar det prestandalyft som vi behöver framöver måste vi hitta en ny minnesarkitektur.

AW

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)