JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. När Intel säger "hoppa", så hoppar hela branschen

Intel har spelat sina kort väl. För första gången är det inte halvledartillverkarnas standardiseringsorgan, Jedec, som beslutat vilken DRAM- arkitektur som skall kliva in i nästa generation persondatorer. Istället är det Intel.

Inte sedan 1974, då Mostek introducerade sitt DRAM om 4 kbit, har ett enda företag i så hög grad bestämt vilket minne som hör framtiden till.

Intels makt ligger i att företaget är världens största tillverkare av kretspaket som sitter på datorns moderkort. Stödjer inte dessa kretsar en minnesarkitektur är den i praktiken död.

Självklart frågar man sig varför Intel har valt att stödja minnesarkitekturen från Rambus, ett litet amerikanskt företag, istället för SyncLink-konsortiets förslag.

Hög bandbredd, är svaret. Redan för tre år sedan insåg Intel att man kommer att behöva åtminstone 1,6 Gbyte/s i datorn under nästa år. Och för att säkert nå dit fanns det bara ett smart val: att tillsammans med ett företag försöka driva igenom en lovande minnesarkitektur medan övriga DRAM-tillverkare försökte nå samma mål parallellt.

På så sätt var Intel redan från början säker på att lyckas, även om Rambus hade misslyckats.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)