JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny fabrik i Malaysia kan fälla Sandviken

I förra veckan, bara en dag innan den svenska regeringen tänkte lämna över sitt förslag fick regeringens ombud Peter Nygårds veta att Atmel tänker bygga en fabrik i Malaysia tillsammans med en lokal samarbetspartner.

Men det var inte Atmel som meddelade honom. Istället blev han uppringd av en journalist som bad om en kommentar till den artikel Wall Street Journal publicerat i saken.

- Jag är överraskad, säger Peter Nygårds. Det här stör naturligtvis förhandlingsprocessen.

Därför har Peter Nygårds inte presenterat något förslag för Atmel. Han tänker vänta med det tills han får en förklaring av Atmels ledning.

Det är naturligt att anta att fabriken i Malaysia innebär att Sandviken därmed är ute ur leken. Men enligt chefen för Atmel i Sverige, Apostolos Tselidis, är så inte fallet.

- Racet är inte över för Sandvikens del, säger han. Det kan till och med vara så att vårt joint venture i Kuala Lumpur kan vara bra för Sandviken.

Tselidis menar att den fabrik Atmel ämnar bygga där, tillsammans med finansbolaget Khazanah Nasional Berhad inte ska tillverka samma saker som en tänkt fabrik i Sandviken.

- Behoven ser olika ut i olika delar av världen, konstaterar Tselidis.

Affären i Malaysia beräknas vara värd omkring 850 miljoner dollar. Vilken andel Atmel står för vill Tselidis inte kommentera men uppgifter om en 60 procentig andel har tidigare förekommit.

Vilka effekter beskedet om fabriken i Malaysia får på förhandlingarna om en fabrik i Sandviken återstår att se. Men för närvarande är den officiella hållningen från Atmel att förhandlingarna med den svenska staten ska fortsätta med oförminskad kraft.

- Det är möjligt, avslutar han, att vi inte har skött det här på riktigit rätt sätt.

Björn Segerblad

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)