JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Atmels VD: "Vi måste vara nära kunderna"

Sandvikens chanser att få en halvledarfabrik ser ut att vara mycket små. Så kan man sammanfatta den intervju som Elektroniktidningen nyligen fick med Atmels grekiskfödde VD och grundare George Perlegos.

(San José, Elektroniktidningen)

- Vi tittar på tre olika alternativ: att expandera i franska Rousset eller att bygga en ny fabrik i Malaysia eller i Sverige, säger George Perlegos.

Företaget har idag fabriker i Colorado Springs, USA, och i franska Rousset. Den senare är under uppstart och ska tillverka CMOS-kretsar med 0,35 μm linjebredd på åttatumsskivor.

Men den asiatiska marknaden, som står för 30 procent av företagets omsättning, servas från USA och Europa.

- Vi kan inte göra det hur länge som helst. Kunderna vill att vi ska vara nära dem, säger George Perlegos.



Naturligt i Malaysia


Atmel har ett utvecklingscenter i Malaysia och en naturlig fortsättning vore att bygga en fabrik vilket skulle underlätta en fortsatt expansion i Asien. I Norden har man precis öppnat ett utvecklingscenter i Finland och har sedan tidigare ett i Trondheim med över 20 anställda.

- Den svenska delegationen var här för fyra veckor sedan, bekräftar George Perlegos.

Han vill dock inte avslöja vad de kunde erbjuda men antyder att regeringsföreträdarna inte visste så mycket som halvledarindustrins villkor. En förnyad kontakt ska ske inom kort.

Sammantaget talar alltså det mesta emot Sandviken även om George Perlegos lärt sig uttala namnet perfekt. Men även om det inte blir Sandviken den här gången är det inte helt kört. Precis som med OS-ansökan finns det en ny chans redan om två år, förutsatt att Atmel fortsätter att växa med nuvarande takt.

- Om Ericsson bestämmer sig för att använda någon av våra produkter i sina mobiltelefoner kommer saken i ett helt annat läge, säger George Perlegos lite skämtsamt.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)