JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Synopsys köper Viewlogic

Verktygstillverkaren Synopsys har köpt sin kollega Viewlogic för motsvarande en halv miljard dollar. Köpet gör Synopsys störst i världen på programvara för elektronikkonstruktion.

- Vi tog kontakt med Synopsys för två veckor sedan. Sedan dess har allting gått mycket fort, berättar Shiv Tasker, marknadschef på Viewlogic, för Elektroniktidningen.

Enligt Synopsys Sverigechef Ola Quist var det framför allt tre saker Synopsys ville åt: Verilogsimulatorn VCS, testsviten Sunrise och timingverktyget Motive. Nya Synopsys blir världens största leverantör av programvara för elektronikkonstruktion. Visserligen omsätter rivalen Cadence mer pengar, men då ingår även konsultverksamhet.

- Köpet gör oss ledande på alla viktiga områden inom högnivåkonstruktion och enchipssystem, säger Synopsys VD Aart de Geus i ett pressmeddelande.

- Vi blir störst på syntes, simulering, timinganalys, FPGA-konstruktion, effektberäkningar, modeller, bibliotek, och test förtydligar Shiv Tasker.

- Fysisk kretslayout blir det enda viktiga område där vi inte blir ledande, säger Tasker.

All Viewlogics nuvarande verksamhet på asicsidan inordnas i Synopsys organisation. Namnet Viewlogic försvinner inte, utan blir ett dotterbolag som ska syssla med verktyg för kretskort.

På ett par tydliga områden överlappar företagens produkter varandra. Statisk timinganalys är ett, syntes för FPGA-kretsar ett annat och VHDL-simulatorer är ett tredje. Inom en månad räknar Tasker med att företaget offentliggör en plan för vilka verktyg som ska behållas.

Man kommer att slå ihop lokalkontoren världen runt där det är möjligt och praktiskt att göra så. I Stockholm blir detta väldigt enkelt, eftersom de sitter på var sin våning på samma adress.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)