JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rapport om resursutnyttjandet gav reaktioner

IVFs rapport om det dåliga resursutnyttjandet inom elektronikindustrin har gett upphov till vissa reaktioner ute i landet och Elektroniktidningen ringde upp Christer Nord som ansvarar för rapporten.

Tidigare i höstas släppte IVF en rapport där de konstaterar att endast 20 procent av kapaciteten inom svensk elektronikindustri utnyttjas.

Hur har då reaktionerna varit på rapporten?

- Det har ringt en del här och folk har undrat litet. Men för det mesta har folk hållit med och känner igen sig i vad som står i rapporten, säger Christer Nord på IVF.

Meningen med rapporten, som gjordes på uppdrag av NUTEK, var att ta reda på hur väl den svenska elektronikindustrin utnyttjar sina resurser. Enligt rapporten står det alltså inte så väl till med den saken.

- Jag tror att de flesta känner till det här. De som jobbar ute i industrin ser ju själva hur de utnyttjar sina resurser, konstaterar Christer.

- Av de tio till tolv personer som ringt har bara en enda tyckt att vi haft fel, fortsätter han. Det vare en servicetekniker och han kände inte alls igen sig.

I jämförelse med andra branscher hamnade elektronikindustrin lågt när det gäller utnyttjandegraden. Christer Nord har tidigare sagt att de vid mätning av andra branscher hittat många företag som har en effektivitet på 85 procent, men inte inom elektronikindustrin. Det här är oroande eftersom elektronikindustrin ska vara en framtidsindustri och därför inte bör vara sämre på att uttnyttja sina möjligheter.

Rapporten har funnits ute ett tag och de flesta kontakterna kom ganska omgående, under den första veckan. Påverkar de då på något sätt IVFs fortsatta hållning i frågan?

- De samtal vi fått har väl egenligen inte gett så mycket för oss rent konkret, erkänner Christer. Men de ger naturligtvis en del personliga kontakter.

Björn Segerblad

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)