JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson köper ut skyddsombud

Ericsson Components köper ut sparkade skyddsombudet Muhammad Arfazadeh, och deras tvist dras tillbaka från arbetsdomstolen.

- De var närmast desperata inför tanken på att han skulle komma tillbaka till företaget, och han har blivit väl tillgodosedd i överenskommelsen.

Det säger Kurt Eriksson på LO Rättsskydd, som har fört Muhammed Arfazadehs talan i tvisten mot Ericsson Components.

Arfazadeh fick sparken från företagets äldre halvledarfabrik i Kista i somras, efter att som skyddsombud ha uppmanat de anställda att inte gå tillbaka till arbetet om de var rädda för elöverslag efter en vattenläcka.

Facket krävde att han skulle få komma tillbaka, och att han dessutom skulle få en halv miljon kronor i allmänt skadestånd. Ärendet gick till arbetsdomstolen, men har nu dragits tillbaka efter en hemlig överenskommelse mellan parterna.

Kurt Eriksson säger sig vara ganska övertygad om att han och Arfazadeh skulle ha vunnit om ärendet hamnat inför arbetsdomstolen, men att överenskommelsen alltså blev så fördelaktig att den var att föredra.



Rätt att köpa ut anställd


Enligt Kurt Eriksson skulle det allmänna skadeståndet i sådana fall där arbetsgivaren fälls i domstol kunna uppgå till åtminstone 100 000 kronor. Om Ericsson Components trots ett bakslag i rätten ändå inte hade låtit Arfazadeh gå tillbaka, skulle de kunna köpa sig fria mot ytterligare motsvarande 16 månadslöner.

- Egentligen ville jag gå tillbaka, men Ericsson hade sagt att de ändå hade tänkt köpa ut mig. Om jag hade gått tillbaka med ett interimistiskt beslut från arbetsdomstolen så hade jag haft två, tre månader på mig innan jag fått sparken igen, säger Muhammad Arfazadeh.

För övrigt hänvisar Arfazadeh till Kurt Eriksson på LO, då det enligt överenskommelsen är ombuden som ska svara på vidare frågor från massmedia.

Ericssons företrädare, Hans Lindberg på Verkstadsföreningen vill inte kommentera saken över huvud taget, men Kurt Eriksson på LO tror att Ericssons främsta skäl för att gå med på en överenskommelse var att slippa mer publicitet.

- Det hade varit besvärligt för dem att ha det här valsande runt i medierna.

Muhammed Arfazadeh har anklagat Ericsson Components för att strunta i arbetsförhållandena i samband med att produktionen i "gamla fabben" har flerfaldigats. Bland annat har han kritiserat att det saknas ett system för automatisk syrapåfyllning i processerna. Ett sådant system finns i Ericsson Components nyare Kistafabrik.

Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)