JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Visst finns det elektronik på Tekniska Mässan!

Teknisk bredd och tonvikt på uppfinningar. Så kan man karaktärisera Tekniska Mässan som gick av stapeln i Stockholm i förra veckan. För den elektronikintresserade fanns en del små guldkorn värda att vaska fram.

Numera finns det elektronik i snart sagt varje nytt industriellt system. Inte underligt därför att mängder av de produkter som visades upp på Tekniska Mässan styrdes, drevs eller på annat sätt innehöll elektronik.

Inte heller är det särskilt konstigt den mässhall som hade temat Innovationerna och Framtiden var fylld av uppfinningar och idéer av elektronikkaraktär. Möjligen kan man tycka att elektronikinnehållet kunde vara ännu större.

Bara ett litet fåtal av de totalt 700 utställarna fanns med även på mässan Komponent-97 i Göteborg i september. Elfa, Alfa Laval Automation och Uptech Norden var tre av dem. Berendsen Components var en fjärde - VD Ralf Hedvold och produktchefen Carolina Lamm stod i en minimal monter i ena hörnet av stora mässhallen.

- Det här är ett experiment. Vi har aldrig ställt ut på Tekniska Mässan förut, så vi får se vad det ger, säger Ralf Hedvold.



Roligare bland uppfinnarna


Entusiasmen var påtagligt högre bland de uppfinnare och entreprenörer som samlats i hall E med tema Innovationerna och Framtiden. Här fanns till exempel Stefan Johansson och Mats Bexell från Uppsala som utvecklat en piezoelektrisk minimotor, bara fyra millimeter i diameter. För detta har man också fått ett hedersutnämnande från Skapa-stiftelsen och stipendium på 50 000 kronor. De båda har också bildat ett företag, Piezomotors Uppsala AB.

Här fanns också ett digitalt styrsystem för motorvärmare - Switch IT - utvecklat av Örebroföretaget Line Control. När man parkerat sin bil och anslutit den till motorvärmaruttaget kan man programmera exakt när den ska hämtas.

Och får man ändrade planer går det bra att ringa till systemet, eller skicka ett epostmeddelande, så ser omkopplaren till att bilen är uppvärmd när man kommer. Systemet kostar ungefär 1 000 kronor per P-plats, som enligt uppgift går att tjäna igen på något års bensinpengar.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)