JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Elektronik på Telias framsidor

Svenska uppfinningar är temat för nästa års telefonkataloger. Sex av de totalt 34 omslagen pryds av elektronikuppfinningar.

En pacemaker, ett hörselskydd, en hörapparat, och en mobiltelefonvarnare. Samt en laserpekare och en givare till en krockkudde. Det blev skörden för elektronikuppfinningar när Telia och Svenska Uppfinnareföreningen valde ut innovationer till omslagen på nästa års telefonkataloger.

Lokalprägeln har varit viktig i urvalet. Sålunda pryds Jönköpingsdelen av ett hörselskydd från Värnamo, som släpper igenom svaga ljud men blockerar starka.

Uppfinningar av medicinsk karaktär har överlag fått stort genomslag. I Stockholm får pacemakern, uppfunnen av Rune Elmqvist, äran att pryda en av delarna. I Linköping har Digifocus, en hörapparat som kan styra ljudbilden efter patientens behov, valts ut.

Ystad representeras av laserpekaren Mypoint. En rörelsehindrad person kan med hjälp av små huvudrörelser peka med laserstrålen och på så sätt fästa omgivningens uppmärksamhet eller styra en dator.

Bland de mer industriella uppfinningar som Telia hedrar finns en givare för sidokrockkuddar, utvecklad i Karlskoga av Staffan Carlson och Torsten Persson.

Det enda omslag som har med telefoni att göra är den anordning som ska förhindra mobiltelefonerande, se artikel nedan.

Annars har Telia valt ut en salig blandning av hög- och lågteknik. Många av uppfinningarna är förvisso nyttiga - rentav geniala - men intrycket är att man velat premiera klurighet i minst lika hög grad om industrialism.

Eller vad sägs om ett gem av trä, en tavelhängare, en potta för kvinnor, en burkförslutare, en visp, en musfälla och en hästsko?

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)