JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Larmet går när mobiltelefonen ringer

Med varningssystemet Mobile Phone Guard blir det omöjligt att tala i mobiltelefon på platser där detta är förbjudet. Mobile Phone Guard är ett system som upptäcker NMT- och GSM-telefoner inom en radie av ungefär 10 meter, och sänder då ut en larmsignal som gör det praktiskt omöjligt att fortsätta telefonsamtalet.

Sjukhus, kärnkraftverk och andra EMC-känsliga miljöer är naturliga användningsplatser, och där har systemet också provats med framgång. Tele2 använder det i en del av sina anläggningar, och i Danmark har det provats på järnvägsstationer. Poängen är inte bara att hindra mobiltelefonsamtal. Genom att bara förbjuda dem på de absolut nödvändiga ställena så går det också att etablera "mobiltelerutor", där det är fullt i sin ordning att ringa.



Nya användningsområden


Företaget som tillverkar utrustningen leds av Henry Duhs på Lidingö. När Elektroniktidningen träffar honom på Tekniska Mässan lyser han som en sol eftersom han just fått reda på att larmet ska pryda nästa års katalog i Uppsala.

- Vi får tips om nya användningsområden hela tiden, berättar han.

- Förfrågningar kommer från universitet och högskolor som vill undvika tentamensfusk, från Österåkers fångvårdsanstalt, från kyrkor och konsertsalar som vill få bort störande telefonsignaler och massor av andra håll, säger han.

Larmet går med ljud- och ljussignal när systemet upptäcker signaler inom frekvensområdet 300 till 1 000 MHz. Detektorn anpassar sig till bakgrundsbruset och larmar vid en ökning av signalstyrkan, normalt vid en fältstyrka runt 1 V/m.

Den strömförsörjs av ett 9 V-batteri som räcker i cirka 2 år.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)