JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ett enkelt oscilloskop har både mus och rattar

En stor färgskärm med Windowsliknande gränssnitt och en frontpanel som på ett analogt oscilloskop, det är de främsta kännetecknen på Hewlett- Packards nya oscilloskopfamilj Infiniium.
 
Ledstjärnan för Hewlett-Packards ny serie digitala oscilloskop Infinium, är enkelhet. Användaren ska inte behöva brottas med ett krångligt instrument utan ska kunna börja mäta direkt.
 
- Det finns få personer som enbart sysslar med mätteknik idag. Istället är det vanligt att konstruktörerna, som till vardags sitter framför en datorskärm, själva får göra mätningarna när en prototyp är klar, hävdar Jack Brand på Hewlett-Packard.
 
I praktiken innebär det att användaren hinner glömma bort hur instrumenten ska skötas mellan mättillfällena.
 
- Konstruktörerna vill därför att instrumenten ska vara lättanvända och ha bra hjälpfunktioner, förklarar Jack Brand.
 
Och han borde veta. Företaget har lagt ner en miljon dollar på att ta reda på hur konstruktörernas dröminstrument ser ut.
 
 
 
Stor färgskärm
 
 
Resultatet har blivit en ny oscilloskopfamilj kallad Infiniium. Instrumenten har fått en stor färgskärm med ett Windowsliknande gränssnitt som styrs av musen. Själva frontpanelen liknar annars ett gammaldags analogt oscilloskop.
 
- Alla konstruktörer är vana att använda Windows och kommer därför enkelt att kunna använda vårt oscilloskop, hävdar Jack Brand.
 
Som exempel tar han inställningen av triggern som sker med välbekanta dialogrutor och förklarande bilder, istället för som tidigare med att antal knapptryckningar styrda av menyer med flera undernivåer.
 
Det går också att dra mätikoner över skärmen och släppa dem på den del av signalen där man vill mäta på. För vanliga funktioner som exempelvis tidbasen eller svepet position på skärmen finns rattar på instrumentets frontpanel. Rattarna är märkta med samma färg som motsvarande signal på skärmen för att underlätta identifiering.
 
Givetvis finns det omfattande hjälpfunktioner inbyggda i instrumenten som enkelt kan kallas fram, oberoende av vad man håller på med.
 
Infinumfamiljen kommer i sex modeller med bandbredder från 500 MHz till 1 500 MHz och samplingshastigheter mellan 1 GSa/s och 8 GSa/s. Minnesdjupet är 32 eller 64 kSa/kanal och priset för den enklaste tvåkanaliga modellen börjar på 85 150 kronor.
 
Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)