JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Miljökonstruktör intresserar

Jobben för miljöingenjörer är inte många men Richard Trankell hade inget problem att få anställning ändå.

- Att jobba med miljö är ett kontorsjobb som andra, säger Richard Trankell som är miljöingenjör och jobbar med miljösamordning på Ericsson Radio Systems i Kista.

Fast han säger också att jobbet är spännande. Han är med på ett område som bara blir viktigare och viktigare och han tror nog att han har större ansvar och inflytande som miljösamordnare än vad som är vanligt för en 25-årig ingenjör.

Richard valde utbildning och jobb för att han är intresserad av naturen, men han är ingen miljöfanatiker. På kroken i tjänsterummet hänger motorcykelsviden och när han for iväg och fjällvandrade i somras tog han flyget.

Efter att ha utbildat sig till elektroingenjör vid universitetet i Uppsala läste han miljöteknik för ingenjörer vid högskolan i Kalmar där han fick titeln miljöingenjör.

Richard Trankell är en av tre produktinriktade miljösamordnare på huvudkontoret i Kista och han har ansvar för den viktiga och miljömedvetna japanska marknaden. Att få jobbet var inget problem, berättar han. Han anställdes hösten 95 och har mest sysslat med att gå igenom produkterna och delta i uppbyggandet av ett nätverk där alla miljösamordnare i koncernen ingår. Men nu har han tillräckliga kunskaper och deltar i sitt första utvecklingsprojekt.

- Min uppgift är få in ett helhetsperspektiv som beaktar produkten från vagga till grav, säger Richard Trankell.

Två av de viktigaste åtgärderna ingår redan i konstruktörens jobb, nämligen att minska energiförbrukningen vid användning och att förbruka så lite material som möjligt genom att bygga kompakt. Men miljöanpassning innebär också att man gör återvinningsbara produkter utan giftiga ämnen.

Miljöreglerna ska in i kravspecifikationerna. Richard kan inte tvinga någon utan han får nöja sig med att informera. Fast det räcker.

- De flesta är medvetna om miljöfrågorna och lyssnar.

Miljöintresset är till nytta på fritiden också. När Richard går på fest brukar han få många frågor om vad han gör och det skulle han nog inte fått om han varit en vanlig elektroingenjör.

Kerstin Lundell

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)