JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Utlandsflytten gav perspektiv och traktamente

Olof Ericsson, 31, behövde inte mycket övertalning för att packa sina väskor när den Ericssonenhet han jobbade på flyttade till England.

- Det fanns ingen anledning att stanna i Sverige, säger han.

I våras beslutade Ericssonkoncernen att flytta ledningen för affärsenheten transport- och kabelnät från Stockholm till Horsham i södra England. Olof Ericsson, som arbetar som teknisk säljstöd, var en av 70-talet anställda som flyttade med. Sedan den 1 juni i år bor och arbetar han alltså i England.

- Mycket är bättre här, säger han entusiastiskt.

Han tjänar mer, främst tack vare det stora utlandstraktamentet, skatten i Storbritannien är lägre och arbetsveckan är faktiskt något kortare än i Sverige.

- Och jag har inga obetalda karensdagar om jag blir sjuk, berättar han.

Hur lönen jämför sig med den han hade i Sverige vill han inte riktigt diskutera. Löneförhandlingarna är inte klara och han måste sköta sina kort gentemot sin arbetsgivare. Dessutom har han bott lite för kort tid i England för att ha skapat sig en uppfattning om hur mycket saker och ting kostar och hur långt lönen räcker.

- Det ger erfarenhet att ge sig ut i världen, menar han.

Han har under sin tid hos Ericsson i Stockholm provat på att resa. Framför allt till länderna i Latinamerika, som han har besökt ett antal gånger i arbetet.

- Att flytta till England är ingen stor grej. Det ligger ju bara strax utanför Göteborg, menar han.

Han har flyttat förr. Först från Halmstad till studier i Lund, sedan till Stockholm.

- Och jag har aldrig flyttat tillbaka, säger han.

Han kan dock tänka sig att se mer av världen än England och kanske spendera så där en 15 år utanför Sverige. Han har för närvarande inga planer på att lämna Ericsson, men ser det för troligt att han så småningom byter arbetsgivare.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)