JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Net Insight siktar mot USA

Svenska Net Insight har många järn i elden. Förhoppningen är att ICG Telecom skall lotsa företaget in på den amerikanska telekommarknaden. Samtidigt skall Toshiba förverkliga DTM- tekniken på ett chips.


- Vi har pratat med ICG Telecom en längre tid. Nu är det klart att vi inleder ett gemensamt testprojekt, säger Bengt Olsson, vd på Net Insight.

ICG Telecom är en av de största telekomoperatörerna av stadsnät på den amerikanska marknaden. Företaget tror inte att ATM-tekniken kommer att klara de kapacitetsbehov som man ser i framtiden. Istället vill man utvärdera DTM- tekniken.

Ännu är det inte helt klart vilken utrustning som skall installeras för testprojektet. Valet beror bland annat på vilka kundtillämpningar som ICG vill testa.

- Beslutet skall vara klart i december. I januari börjar vi installera utrustningen i Denver, där ICG har huvudkontor.

Till en början blir det data och telefoni som kommer att testas över växlarna. Test av videotrafik ligger lite längre fram i tiden.



Toshiba tillverkar


Inte långt efter avtalet med ICG har Net Insight även tecknat avtal med Toshiba Electronics. Toshiba skall börja tillverka en växelkrets, kallad Twintin, åt Net Insights. Kretsen är tillverkad i en 0,25μm CMOS-process och de första proverna väntas vara klara före nästa sommar.

- Färdiga växlar med en eller flera inbyggda växelkretsar skall vi ha framme om ett år, säger Bengt Olsson.

Avsikten är att erbjuda växelkretsen på licens till andra företag världen över. På så sätt vill man nå ut med tekniken på en bredare marknad och skapa förutsättningar för en internationell standardisering.

- Att Toshiba valt att tillverka kretsen är dessutom en kvalitetsstämpel. Toshiba skulle aldrig tillverka en krets om den inte har potential att bli en framtida volymprodukt, menar Bengt Olsson.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)