JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Trebent expert på produktion

Försäljning av begagnad produktionsutrustning, konsultverksamhet och en agenturportfölj är de tre ben som ska bära upp Eltraco vars verksamhet drar igång efter nyår.


- Mycket baseras på att man känner folk och jag har varit i branschen sedan 1980, säger Åke Rosengren på nystartade Eltraco vilket ska uttydas Electronic Trading and Consulting.

De senaste fem åren har han jobbat som försäljningsansvarig för Philips produktionsutrustning i Sverige och dessförinnan arbetade han på Sincotron och Gambro.

Eltracos affärsidé är att handla med begagnade produktionsmaskiner, sälja konsulttjänster inom produktionsteknik och dessutom ha några agenturer.

Företaget kommer både att syssla med komissionsaffärer och att köpa in produktionsutrustning för senare försäljning.

- Det kan vara maskiner som de nordiska återförsäljarna får i inbyte och som är av andra fabrikat än deras egna. Men utrustningen kan också komma från andra tillverkare av kretskort. Kontraktstillverkare befinner sig på en hårt konkurrensutsatt marknad där kraven på att investeringarna ska ge avkastning bara ökar, säger Åke Rosengren.

Kunderna blir i första hand mindre och medelstora företag som inte alltid behöver det allra senaste i produktionsväg eller teknisk maskinprestanda.



Konsult och agent


Åke Rosengren ska också syssla med konsultverksamhet.

- Jag har jobbat aktivt med alla processtegen, från screentryckning och komponentplacering till lödning och limning.

Det tredje benet i Eltraco är agenturportföljen. Där finns Scancad. Ett verktyg för att bereda programmeringsunderlag för kretskort som saknar digitala data.

- Genom att scanna in ledningsmönstret och sedan göra en manuell bearbetning i datorn, där man markerar lödöar och talar om vilka typer av komponenter som finns, får man ett underlag för att programmera produktionsutrustningen och en stencil för lodpasta, säger Åke Rosengren.

- Jag har haft tankarna på ett företag av den här typen under en längre period. Det stora avstampet blir på mässan Elektronik/EP i januari.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)