JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Pc-standard för datainsamling

Med Hewlett-Packard i spetsen har sex företag inom pc-baserad datainsamling bildat en förening för skapa en öppen standard som gör det möjligt att blanda hård- och mjukvara från olika tillverkare. Även programvarujätten Microsoft stödjer gruppen.


Bristen på standard gör det svårt för dagens användare att blanda produkter från olika tillverkare. Problemet gäller båda programvara och hårdvara för persondatorbaserad datainsamling.

För att råda bot på svårigheterna har Hewlett-Packard och fem andra leverantörer tagit initiativ till en standardiseringsgrupp kallad Open Data Acqusition Association. Tanken är att ta fram en standard som grundas på Microsofts COM- baserade teknik för drivrutiner. Initiativet stöds därför också av Microsoft och ska eliminera behovet av nya drivrutiner för varje programvara som används.

Specifikationen definierar ett gränssnitt för hårdvaran som innehåller fem delar: analog ingång, analog utgång, digital ingång, digital utgång och tidhållning.

I ODAA ingår förutom Hewlett-Packard också Computerboards, Data Translation, Labtech, Omega Engineering och Strawberry Tree. Värt att notera är att National Instruments, som är en av de större aktörerna, saknas.

Per Henricsson

www.opendaq.org

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)