JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vändning för utrustningstillverkare

Vändningen för leverantörer av utrustning för halvledartillverkning ser ut att ha inträffat i oktober. Det visar siffror från branschorganet Semi.


När försäljningssiffrorna för oktober månad presenterades av de nordamerikanska utrustningstillverkarnas samarbetsorganisation Semi ser det ut som om botten är nådd. Book-to-bill för oktober blev 0,73 vilket innebär att order för 73 kronor kom in för varje såld hundring. Motsvarande siffra för september var 0,56 vilket var den lägsta siffran under innevarande lågkonjunktur.

- Det är glädjande att oktober månads siffror visar på en liten uppgång efter så många månaders oavbruten nedgång, säger Stanley Myers som är chef för Semi.

- De kommande månaderna får utvisa om det är första steget i en uppgångsfas.

Branschbedömare är dock tveksamma eftersom en stor del av uppgången kan förklaras med Applied Materials ovanligt starka fjärde kvartal.

- Applied Materials ökande order kommer i huvudsak från två amerikanska tillverkare. Den ena ska utöka produktionen av en 0,18 μm-process och den andra ska förbättra sin 0,25/0,22 μm-process, säger Jay Deahna som är analytiker vid Morgan Stanley i en kommentar till Electronics Engineering Times.

- Särskilt den senare ordern indikerar inte en trend med ökade investeringar även många halvledartillverkare börjat fundera på att utöka kapaciteten och att förbättra befintliga processer.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)