JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EU ser över EMC-reglerna

Efter påtryckningar från den brittiska regeringen har EU-kommissionen beslutat att se över EMC- direktiven. Britterna har föreslagit att reglerna ska förenklas och att man ska undersöka om det eventuellt är möjligt att införa vissa undantagsregler. Liknande önskemål lär ha framförts även från annat håll.

På svenska Elsäkerhetsverket känner man till de brittiska påtryckningarna.

- Översynen kan leda till förenklingar men inte till lägre krav, säger Ingvar Enqvist på Elsäkerhetsverket, den svenska myndighet som har till uppgift att kontrollera efterlevnaden av EMC-direktivet.

Om EU-kommissionen följer det brittiska förslaget kommer industrin att få vara med vid översynen. Britterna vill nämligen att direktiven ska förenklas av en grupp bestående av representanter från kommissionen, medlemsländernas regeringar och industrin, enligt ett initiativ kallat Simpler Legislation for the Internal Market, Slim.

Det finns dock de inom industrin som framfört oro inför den kommande översynen. Bland annat misstänker man att den kan leda till fler snarare än färre oklarheter. Och om undantagsregler införs, kan det bli startskottet för en fullkomlig urholkning av lagen, menar man.



Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)