JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Minimal bildskärm för små multimediamaskiner

Mobiltelefon som kan visa bilder, handburna internetbläddrare och minimala personliga digitala assistenter är bara några tillämpningar för den nya mini-VGA-skärmen från Reflection Technology. Först ut är den trådlösa minifaxen i fickformat.

Tänk dig att titta in i en låda stor som tändsticksask ituskuren på längden. Och få se en fullfjädrad VGA-bild, med 640 ¥ 480 punkter.

Det är vad amerikanska Reflection Technology har åstadkommit. Hemligheten är en matris med mycket små lysdioder, en lins och en vibrerande spegel. Med den kombinationen menar tillverkaren att man löst dilemmat med användare som vill ha stor skärmbild och samtidigt kunna bära med sig en liten utrustning.

Än så länge finns skärmen en monokrom - det vill säga lysdiodsröd - variant med 16 "gråskalor". Enligt tillverkaren är dock en fyrfärgsvariant inte långt borta. I den finns två uppsättningar lysdioder, en röd och en blågrön.

Lösningen är strömsnål. Hela utrustningen, som matas med 3,3 V, drar bara 43 mW.

Tillverkaren jämför gärna sin "virtuella display" med motsvarande LCD-skärmar, och säger sig då ha alla trumf på hand. Att mini-VGAn är mindre, lättare (32 gram) strömsnålare och tåligare för stötar är några fördelar. Dessutom vill man framhålla att priset - för färgversionen - bara är en femtedel jämfört med motsvarande AMLCD-skärm. Bättre kontrast och mer mättade färger är andra fördelar man får på köpet.

Men man kommer naturligtvis inte ifrån att användaren måste titta in i ett litet hål för att över huvud taget få se bilden.

Svensk representant är Satco Komponent.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)