JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halvledarleveranser hänger inte med i orderökningarna

På ett halvår har beställningarna till halvledarindustrin ökat med 70 procent. Men produktionen hänger inte med orderökningen.


Orderläget i den amerikanska halvledarindustrin har helt svängt på ett halvår. I november låg det så kallade "Book-to-bill"-talet, förhållandet mellan beställningar och leveranser, på 0,84. Beställningarna låg på 767 miljoner dollar och leveranserna på 913 miljoner.

I april låg ordervärdet på 1 305 miljoner dollar, en uppgång på 70 procent. Men leveranserna hade bara ökat med 10 procent, till 1 018 miljoner dollar. Det ger ett book-to-bill på 1,28.

Även globalt ökade ordermängden. Siffror för första kvartalet visade en orderökning på 38 procent, och en ökning av leveranserna på 7 procent jämfört med kvartalet innan.

Siffrorna kommer från Semi, de amerikanska halvledartillverkarnas samarbetsorganisation.

Semi verkar enbart nöjd med siffrorna. "Mycket uppmuntrande", kommenterar Semichefen Stanley Myers.

Från andra håll har dock hörts röster som varnar för kommande brist på en del halvledartyper. Bland andra STs chefsanalytiker Jean Philippe Dauvin har tidigare uttryckt sådana farhågor.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)