JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Skicka data över telefontråden hemma

Numera behöver man inte dra in ny kabel i hemmet för att bygga upp ett eget lokalt hemnät.

AMD har kommit med en enkretslösning som gör att data kan skickas över det vanliga telefonnätet.



Amerikanska Advanced Micro Devices har introducerat PCnet-Home, en styrkrets som gör att flera datorer kan kopplas samman över telefonnätet i hemmet utan att för den skull störa telefonitjänsterna. Det går alltså att ringa och prata i telefonen trots att datatrafik samtidigt skickas i det lokala nätet.

Nätlösningen innebär att en dator kan fungera som en sluss - gateway - och därigenom låta andra datorer i huset komma åt exempelvis Internet genom en och samma anslutning. Dessutom kan alla datorer komma åt gemensamma resurser såsom periferienheter och filer, vilket gör att man kan skriva ut från valfri dator inom nätet. Ytterligare en finess är att deltagarna i fleranvändarspel kan sitta på olika ställen i huset.



Automatisk handskakning


Den första PCnet-Home-kretsen, AM79C978, består av en styrenhet för Ethernet, en enhet som stödjer 802.3-standarden för 10Base-T samt en HomePNA-kompatibel fysisk nivå som stödjer dataöverföring med 1 Mbit/s över vanlig telefontråd.

Styrkretsen kan placeras på en dators moderkort eller på ett nätverkskort. Den innehåller automatisk handskakning mellan 1 och 10 Mbit/s, vilket gör att det enkelt går att konstruera en enhet för både HomePNA och Ethernet kring kretsen.

AM79C978 är, enligt AMD, den första styrkrets som innehåller all hård- och programvara som behövs för att en datortillverkare eller periferienhetsleverantör skall kunna ta fram hemnät baserade på specifikationen från HomePNA (Home Phoneline Networking Alliance).

HomePNA är en sammanslutning av företag som arbetar för att driva igenom en gemensam industristandard för nät över telefonledningar och för att snabbt ta fram en rad lösningar för hemnät som kan arbeta tillsammans.



Slutprodukter till sommaren


Kretsarna finns redan i produktionsvolym och de väntas dyka upp i produkter för slutanvändare under första kvartalet i år. Gissningsvis kommer de första produkterna att nå Sverige mot sommaren, då även Post- och Telestyrelsen skall ha godkänt utrustningen för svensk del.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)