JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fem spektrumanalysatorer i snabbaste klassen

- Våra nya spektrumanalysatorer är absolut de snabbaste i sin prisklass och med den bästa dynamiken. En sveptid på 5 ms, vilket innebär upp till 28 mätningar per sekund, talar för sig själv, säger Jim Taber som är ansvarig för HPs Europalansering.


Hewlett-Packards produktserie har beteckningen HP ESA-E och består av fem analysatorer med ett frekvensområde från 1,5 till 26 GHz. Priset går från 104 000 kronor för 1,5 GHz analysatorn till 248 000 kronor för 26,5 GHz modellen. Användningsområdet omfattar forskning och utveckling, tillverkning och fältservice inom RF, mikrovåg och kabel-tv.

Som användare kan man uppgradera instrumentet efterhand och förbättra prestandan efter sina behov. Programvara för nya mätfunktioner går lätt att installera med hjälp av ett inbyggt programminne. Den tillämpning som finns tillgänglig nu gör det möjligt att med en knapptryckning utföra förberedande tester av utstrålade och ledningsbundna störningar.

För att ge stabilitet och repeterbarhet vid frekvensmätningar används en kontinuerligt faslåst oscil-lator, som ger en svepnoggrannhet på ±1 procent. HP ESA-E analysatorerna har en frekvensnoggrannhet på ±101 Hz och den totala amplitudnoggrannheten är ±1 dB. Med en inbyggd 3 GHz förförstärkare, som tillägg, går det att analysera signaler ned till -151 dBm. Dynamiken vid tredje ordningens område är hela 97 dB. Vid mätning av mycket nära varandra liggande signaler kan man välja att använda ett digitalt smalbandsfilter med 10 Hz bandbredd, vilket är ett tillägg.

En funktion för kontinuerlig automatisk bakgrundskalibrering ger en uppvärmningstid på fem minuter. Normalt tar det upp till en halvtimme innan en spektrumanalysator är kalibrerad för mätning.

Instrumenten är utrustade med 6,5-tums färgskärm men det går också att överföra mätresultat till en pc med hjälp av programmet HP Benchlink. Då måste man dock köpa till en 3,5-tums diskettenhet. Vidare finns ett laddbart batteri med en drifttid på nära två timmar som tillägg.

Thomas Hedlund

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)