Realtid ska få in Labview i industrins tillämpningar
•
Av: Per Henricsson (per@etn.se)
Med siktet inställt på automationsmarknaden har National Instruments tagit fram en serie datainsamlingskort som exekverar Labviewprogram i realtid.
Därmed kan korten bland annat fungera som PID-regulatorer och konkurrera med PLC-system.
Vid en hastig anblick är det inte mycket som skiljer realtidsversionen av Labview från vanliga Labview. Programutvecklingen sker i samma miljö och man kan lägga in egna algoritmer för styrningen. Med ett nytt kommando i Labview RT laddas sedan programmet ned till datainsamlingskortet i den nya RT-serien.
Det färdiga programmet exekveras lokalt på kortet av en 133 MHz 486-processor. Exekveringen är frikopplad från värddatorn där resultatet från reglerloopen presente-ras. Även om den datorn hänger sig fortsätter reglerloopen att snurra.
- Labview är ett generellt verktyg och programmeringen sker genom att "dra-och- släppa" ikoner vilket är ett betydligt enklare arbetssätt än för de utvecklingsverktyg som används för att programmera inbyggda system. Det hävdar Ray Almgren som är marknadschef för test- och mätprodukter på National Instruments.
- Man behöver inte heller ha djupa kunskaper i realtidsteknik för att programmera våra kort.
I första vändan lanseras tre kort i RT-serien. Det är två analoga datainsamlingskort och ett 32-kanaligt digitalkort. De analoga korten har 16 kanaler och finns med 12 eller 16 bitars AD-omvandlare som samplar med 250 kHz respektive 100 kHz.
På analogkorten exekveras en enkanals PID-loop garanterat med 1,1 kHz och två parallella PID-loopar med 1 kHz. Om man istället väljer att medelvärdesbilda insignalen över tio sampel sjunker prestanda till 900 Hz för en PID-loop och till 700 Hz för två parallella loopar.
Osäkerheten i siffrorna ligger på ±10 mikrosekunder.
Priset på korten börjar på 27 500 kronor och att uppgradera Labview till RT kostar 15 400 kronor.