JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nya instruktioner sätter fart på Pentium III

70 nya multimediainstruktioner och ett individuellt serienummer för varje processor är de största nyheterna i Pentium III.

Dessutom går Intel över till en 0,18 μm-process under året vilket sänker effektförbrukningen och ger utrymme för högre klockfrekvenser.



Den som bara kör "Office-tillämpningar" har inte mycket att hämta av Pentium III. Processorn, som tidigare gick under beteckningen Katmai, lanserades officiellt förra veckan. Pentium III klockas visserligen i 500 MHz, vilket är 50 MHz snabbare än föregångaren, men det stora ansiktslyftet ligger i de 70 nya instruktionerna som ska höja prestanda i bland annat 3D-animeringar, bild- och ljudredigering liksom taligenkänning.

Det är 50 flyttalsinstruktioner med enkel precision, 12 nya multimediainstruktioner och åtta nya instruktioner för att hantera cacheminnet. Förbättringarna gör att processorn till exempel samtidigt kan koda och avkoda MPEG2-strömmar.

En nyhet som förorsakat mycken debatt är det individuella serienummer som varje processor förses med vid tillverkningen. Tanken är att underlätta för systemadministratörer och att öka säkerheten på Internet. Antagonisterna ser istället serienumret som ett hot mot den personliga integriteten och den ökade säkerheten har också ifrågasatts.



säkerheten ifrågasatt


Intel har därför lagt in en möjlighet för användaren att "slå av" serienumret så att datorn förblir anonym. Tysk press har dock ifrågasätt säkerheten i denna funktion. Enligt Computer Technology är det möjligt för utomstående att slå på serienumret utan att användaren märker något.

Pentium III lanseras i en 0,25 μm-process men Intel planerar att gå över till 0,18 μm under året. Det ger utrymme att höja klockfrekvensen till 600 MHz mot slutet av året. Men framför allt ger det användarna av bärbara datorer ett rejält prestandalyft eftersom strömförbrukningen också går ner. Dessa modeller kommer med klockhastigheter på 400 och 433 MHz i mitten av året.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)