JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Företag tog initiativ till ny yrkesutbildning

Ericsson Radio och DeLaRue Cash Handling hör till krafterna bakom en ny treårig utbildning i elektronikproduktion i Katrineholm.

I februari börjar en första kull om 16 studenter på den nya eftergymnasiala yrkesutbildningen i elektronikproduktion vid Katrineholms tekniska skola. Utbildningen är den första i landet av det slaget.

Studenterna väljer mellan inriktningarna mekatronik (i detta sammanhang elektronik i kombination med mekanik) och logistik.

Utbildningen är treårig, med stor tonvikt på praktik, vilken utgör motsvarande ett helt år.

Sju regionala elektronikföretag backar upp utbildningen, bland annat genom att garantera praktikplatser åt studenterna.

- Traditionellt har det funnits ett glapp mellan skola och arbetsliv, säger Conny Petrén som jobbar med kompetensutveckling på Ericsson Radio Systems i Katrineholm.

Det var Ericsson Radio Systems som tog initiativ till utbildningens logistikgren.

- Nu jobbar man ju mer och mer med "just-in-time", att man håller ner lagren och tänker i termer av flöden i företaget. Det är viktigt att de som anställs förstår hur det fungerar. Små fel mitt i flödet kan få stora konsekvenser.

Både teori och praktik

DeLaRue Cash Handling i Flen hör till initiativtagarna bakom mekatronikgrenen. Personalchefen Rune Sundberg hoppas att utbildningen ska göra det lättare att rekrytera personal till företagets 60 man starka utvecklingsavdelning.

- Många som har kommit hit efter gymnasiet har haft väldigt perifera kunskaper. De är för mycket teoretiker, och väldigt främmande för praktiken. På det här sättet blir utbildningen mer jordnära, säger Rune Sundberg.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)