JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Volvo visar vägen

Snart hjälper din Volvo dig att hitta i trafiken. Ett avancerat trafikinformationssystem guidar föraren med hjälp av en bildskärm och en syntetisk röst.

I och med att Volvo visar upp sina nya bilmodeller - S70 och V70 - introducerar företaget också ett nytt system för vägvisning och trafikinformation.

- Från och med nu kan man beställa informationssystemet till sin Volvobil. Men bara om man bor i Japan, säger Ulf Thorné, informationsansvarig på Volvo Personvagnar.

När systemet kan börja beställas till bilar i Europa är ännu oklart. Men troligt är att det kommer att släppas i åtminstone några länder - däribland Sverige - redan under nästa år. Vad det kommer att kosta då förblir emellertid en hemlighet, enligt Volvo.



Trafikinformation


Systemet blir det första på den europeiska marknaden som både kan visa vägen och informera föraren om trafiksituationen. Redan idag kan det faktiskt användas i flera europeiska länder, exempelvis Tyskland och Frankrike, för ren vägvisning. Däremot krävs det att infrastrukturen för trafikinformation byggs ut innan det kan börja användas för att informera om exempelvis bilköer, olyckor och vägarbeten.

All information visas på en 5-tums bildskärm som är placerad på ovansidan av bilens instrumentbräda. Tanken är dock inte att föraren skall sitta och titta på bildskärmen under hela färden, utan en digital röst talar om när det är dags att exempelvis svänga. Rösten finns att få på sju språk, däribland svenska.



Karta på CD


Kartbilderna som visas på bildskärmen ligger lagrade på CD Rom-skivor.

- Idag finns det färdiga digitala kartor över i stort sätt hela Västeuropa. De över Skandinavien är däremot inte klara ännu, säger Ulf Thorné.

Kartorna över Sverige skall dock vara klara under nästa år. Och när alla kartor är klara kommer sex CD-skivor att täcka större delen av Västeuropa.

- Tanken är att skivorna på sikt skall gå att köpa hos våra återförsäljare.

Skärmen som visar de digitala kartorna är kopplad till ett navigationssystem som sitter bakom bilradion. Den fälls upp automatiskt när tändningen slås på, om inte föraren själv väljer att styra den med en fjärrkontroll. Bilens position beräknas i realtid med hjälp av signaler från satellitsystemet GPS, hastighetsgivare i bilen samt ett gyro.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)