JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ovisshet retar forskarsverige

Spänd avvaktan och stor irritation präglar högskolornas elektronikinstitutioner i väntan på besluten om hur deras forskning ska finansieras efter den 1 juli nästa år.

- Vi vidtar inga dramatiska åtgärder innan vi sett vad som händer i vår, men vi lider av ovissheten, säger Kjell Björkqvist som leder administrationen vid KTHs elektronikinstitution.

Beskeden som Sveriges teknikforskare nu spänt väntar på är varifrån man ska få kompensation för de jättenedskärningar som regeringen gör i anslagen till Nutek. Utbildningsminister Carl Tham har sagt att såväl Nutek som forskningsinstitutionerna ska fortsätta att driva sin verksamhet som vanligt. Kompensation ska komma från de forskningsstiftelser som den borgerliga regeringen byggde upp med löntagarfondspengar. Men de styrelser som Tham vill tillsätta i stiftelserna kan inte börja sitt arbete förrän kring årsskiftet och beslut för enskilda projekt lär dröja till vårkanten.

- Vår huvudlinje är optimistisk. Vi räknar med att stiftelserna går in och tar över det här men vi får ha viss beredskap för att de inte gör det. Då får vi ju skära ner verksamheten, säger Kjell Björkqvist.

Björkqvist räknar med att om anslagen till hans institution skulle skäras ner motsvarande statens anslag till bidragsgivarna Nutek och forskningsråden, så skulle institutionens budget minska med 13 procent vilket motsvarar 8 av 60 doktorander.



Väntar med anställningar


- Vi har varit mycket försiktiga när det gäller nyanställningar, säger Erik Kollberg, professor i mikroelektronik vid Chalmers.

På hans institution har ett par personer slutat och vid oförändrade anslag ska nya personer omedelbart anställas. Men ingen vet om anslagen verkligen blir kvar.

- Jag hoppas vi slipper avskedanden men ingen kan ju vara bombsäker på det heller, säger Erik Kollberg som inte tror på besked från forskningsstiftelserna förrän i maj.

Lars Thylén är professor vid KTHs fotonikavdelning. Han har tidigare i höst, tillsammans med ytterligare 90 professorer, protesterat mot regeringens agerande med en uppmärksammad debattartikel i DN. Han ser heller inte stora möjligheter att göra något annat än avvakta.

- Vi kommer att lämna en konsekvensanalys till stiftelsen för strategisk forskning. Kanske kan vi få lite kompensation för bortfallet där, men det är svårt eftersom vi inte ens vet hur stort bortfall det blir.

Thylén betonar att det inte är nivån på nedskärningarna han protesterar mot utan bristen på framförhållning och planering.

- Nu får man ansöka om pengar hos Nutek för kommande sex månader mot normalt tre år. På vårt område är tidsperspektivet tio år!

Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)