JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Europa har kommit ikapp tack vare Jessi

Tack vare EU- projektet Jessi är Europas halvledarindustri ikapp. Det var budskapet när den åtta år långa och 21 miljarder kronor stora satsningen nyligen summerades i franska Strasbourg.

(Elektroniktidningen, Strasbourg)

- Jessis mål var att ge den Europeiska halvledarindustrin en tätposition i kampen med amerikaner och japaner. Och det har vi lyckats med, sa en mycket nöjd Jessiordförande Horst Nasko när han satte punkt för det åtta år långa forskningsprojektet.

- Visserligen har vi inte kommit ikapp när det gäller mikroprocessorer men de statliga pengar som spenderats har kommit till stor nytta.

- Vi har dessutom skapat ett nätverk mellan europeiska halvledartillverkare, leverantörer av processutrustning och systemhus, tillade han.

- Även om inte Jessi gett Europa en större andel av den totala världsmarknaden så har vi vuxit på områden som telekom, multimedia och bilelektronik, sa Pasquale Pistorio, vd på fransk-italienska SGS-Thomson Microelectronics.

Jessi, Joint European Submicron Silicon Program, har i första hand varit en angelägenhet för Tyskland, Frankrike, England och Italien, länder med stor inhemsk halvledarindustri. Sveriges deltagande har varit ytterst blygsamt.



Erbjudande från Sematech


Forskningen har fokuserats på kiselprocesser för minnen och logikkretsar. Några konkreta resultat är 64 Mbit DRAM, 16 Mbit Flashminnen, kretsar för GSM, ATM och smarta kort, liksom kretsar för både digital radio och digital TV. Andra resultat som nämndes var processtekniker och processutrustning för CMOS och BiCMOS på 0,7 och 0,5 μm med 0,35 μm på väg.

Av den totala summan på cirka 21 miljarder kronor (2,5 miljarder Ecu) har 12 procent kommit från EU, 38 procent från olika statliga myndigheter och de resterande 50 procenten har företagen själva skjutit till.

- Europeiska företag har idag så hög tekniknivå att amerikanska forskningsinstitutet Sematech vill att de deltar i 300 mm projektet, sa en stolt Horst Nasko.

Fortsättningen på Jessi stavas Medea, Microelectronics Development for European Applications. Det blir ett fyraårigt projekt med en preliminär budget på två miljarder Ecu och start nästa år.

- När Jessi startade låg vi 1,5 till 2 generationer efter, idag är vi i ledningen. Medea ska få oss att hålla farten uppe, sa Siemens chef för halvledarsidan Jürgen Knorr.

Farhågorna att ett fortsatt stöd skulle uppfattas som dolda subventioner avfärdades dock.

- Det spenderas mer i andra regioner än i Europa, sa Jessis ordförande Horst Nasko.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)