JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Supraledande ABB-säkring i jätteformat

ABB har levererat världens första supraledande produkt för kommersiellt bruk. Det är en säkring i jätteformat till ett vattenkraftverk i Schweiz.

En tre meter hög och fem meter bred felströmsbegränsare ska skydda personal och utrustning kring det schweiziska vattenkraftverket Löntsch vid en eventuell kortslutning.

Strömbegränsaren har utvecklats under fem års tid vid ABB Corporate Researchs filial i Schweiz, och enligt tillverkaren är det första gången i världen som supraledarteknik används i en produkt för kommersiellt bruk.



Kritisk grän
s

Produkten utnyttjar supraledarnas förmåga att leda ström utan resistans vid låga temperaturer och små strömmar.

En kortslutning innebär att strömmen hamnar över den kritiska gräns där de supraledande egenskaperna upphör.

Strömbegränsaren från ABB har formen av tre enorma ölburkar. Varje burk innehåller en lodrät järnkärna och runt den en spole av det supraledande materialet. Spolarna omges av ett kylsystem med flytande kväve som håller temperaturen kring -200°C.

När en kortslutning sker ökar induktansen snabbt och strömstöten dämpas.

- En av fördelarna är att man inte längre behöver överdimensionera generatorer och transformatorer för att de ska klara överslag, säger Michael Robertson, informatör hos ABBs koncernledning.

Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)