JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Strömsnål Strongarm kan klockas i hela 600 MHz

På årets Embedded Processor Forum såg Intels nya Strongarm äntligen dagens ljus.

Med en uppdaterad arkitektur har Strongarm jagats upp i 600 MHz men har en strömförbrukning på endast en halv Watt.



För drygt fyra år sedan fick Intel Strongarm i bagaget vid köpet av Digitals halvledarfabrik. Men inte mycket har hänt med denna högpresterande 32-bitare sedan dess. Den mycket försenade andra generationen, som lanserades nu i dagarna, visar dock att Intel har satsat helhjärtat på Strongarm.

Den nya Strongarmprocessorn som fått smeknamnet Coyanosa, klockas i frekvenser mellan 150 och 600 MHz, har en cache på 32 kByte men har ändå en strömförbrukning på bara 450 mW. En motsvarande processor i pc-världen skulle förbruka närmare 20 W jämfört med Strongarms blygsamma 0,5 W.

- Processorn kan matas med så lite som 0,75 V, och presterar ändå 185 Mips vid en klockfrekvens på 150 MHz, säger Jay Heeb från Intel.

Genom att använda en 0,75 V kärna kan strömförbrukningen minskas ner till 40 mW. Detta prestanda-till-strömförbrukningsförhållande kommer att bli svårt att slå när leveranserna kommer igång i början på nästa år.

Nyckeln till den andra generationens strömsnålhet är en nyutvecklad 0,18 μm CMOS processteknik, optimerad för låg strömförbrukning. Processorn kommer att bli den första i Strongarmfamiljen som utnyttjar Intels enorma tillverkningskapacitet.



Ny typ av viloläge


Vad gäller strömförbrukning erbjuder Coyanosa även flera strömsparfunktioner utöver de vanliga. Intel har skapat ett nytt viloläge, kallad "drowsy", där processen endast förbrukar 0,1 mW men kan startas upp inom 30 μs.

Arkitekturen höjer prestanda genom att fördela arbetsbelastningen jämnare i en förlängd pipeline.

- En längre pipeline gör processorn 50 procent snabbare, men den kräver också nya funktioner och därmed 20 procent fler transistorer, förklarar Jay Heeb.

Processorns förbättrade prestanda gör den lämpad till mobila tillämpningar som kräver höga beräkningskrafter, exempelvis handdatorer med ljudgenerering eller video. Den kommer även att konkurrera med ARM10 som är anpassad till multimediatillämpningar. Men till skillnad från Arm som licenserar kärnor, kommer Intel att erbjuda Strongarm kretsar integrerade med en generös blandning av periferfunktioner.

Susan Kelly

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)