JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Styrkrets och DSP i samma arkitektur

ST Microelectronics flaggar för en helt ny processorarkitektur. Kärnan kombinerar DSP- och mikroprocessorfunktioner och är tänkt att användas som motor i framtida enkretslösningar.


Den nya kärnan, kallad ST100, har en 32-bitars arkitektur som dock kan byggas ut till 64 bitar. Hybridarkitekturen gör att man kan ersätta styrkretsen och signalprocessorn i dagens tillämpningar med enbart en krets; en lösning som ST Microelectronics menar både kan reducera systemkostnaden och utvecklingstiden markant. Andra har gjort liknande lösningar genom att bygga ut existerande arkitekturer, men ST har valt att börja från noll.

- I vår nya arkitektur kan dessutom kärnan programmeras i C. Visserligen går det att översätta kod men det är en dyr lösning, säger Didier Fuin som ansvarar för ST100-arkitekturen på ST Microelectronics.

Tanken är att ST100 ska användas tillsammans med inbyggda minnen, periferifunktioner och andra IP-block; allt för att mobiltelefoner, styrenheter, kommunikationssystem och multimediaprodukter ska kunna realiseras som enkretslösningar framöver.



Första provet vid årets slut


Först ut är ST100-4W som klockas med 300 MHz. Fem enheter för signalbehandling, 32 arbetsregister och 16 styrregister gör att kärnan klarar 2 400 miljoner instruktioner per sekund samt 600 miljoner Mac-operationer vid 1,8 V.

Programmeringsverktyg ska släppas efter sommaren och det första kislet väntas till jul. I planen finns dessutom en 1 V-variant som ska introduceras runt årsskiftet, medan en 64-bitars krets som klarar hela 1 600 miljoner Mac- operationer väntas dyka upp mot slutet av nästa år.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)