JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson börjar göra satellittelefoner

Ericsson Mobile Communications i Linköping ska börja tillverka satellitmobiltelefoner i stora volymer för den amerikanska satellitteleoperatören Globalstar.


Bengt Undén, fabrikschef på Ericsson Mobile Communications i Linköping bekräftar att produktion av mobiltelefoner för Globalstar är under uppbyggnad men vill inte uttala sig om vilka volymer det rör sig om.

Globalstar har dock beställt totalt 300 000 telefoner från tre mobiltelefontillverkare inför satellitsystemets kommersialisering senare i höst, varav Ericsson står för den största delen.

Ericssons kontrakt på mobiltelefoner är värt 120 miljoner dollar men företaget ska också göra fasta satellittelefoner till ett värde av 84 miljoner dollar. Mobiltelefonerna är så kallade dual mode telefoner vilket betyder att de kan användas både som GSM- och satellittelefoner.

Göran Lindwall, som är produktledare för Globalstartelefonen på Ericsson Mobile Communications i Kista, berättar att huvuddelen av telefonen har utvecklats på Ericssons utvecklingscenter i Basingstoke, England. Ytterligare detaljer om telefonen vill han dock inte avslöja.

- Även om vi producerar telefoner och annan utrustning nu för att matcha Globalstars lansering i höst så har vi ännu inte kommersialiserat våra produkter. Det gör vi i höst när Globalstarsystemet tas i drift, säger han.

De andra mobiltelefontillverkarna som Globalstar beställt telefoner från är amerikanska Qualcomm och italienska Telital. Qualcomms kontrakt, som omfattar fasta satellittelefoner tillsammans med trippelmode-telefoner, det vill säga mobiltelefoner för satellit, CDMA- och AMPS-systemen, har ett totalt värde av 117 miljoner dollar.



Priset ännu oklart


Telital ska leverera mobiltelefoner för GSM och satellitkommunikation för 32 miljoner dollar. De tre mobiltelefontillverkarna har även förbundit sig att leverera utrustning för bilinstallation.

Vad priset på Ericsson mobilsatellittelefon blir är för tidigt att säga. Satellitsystemet Iridum som redan är i drift säljer telefoner från Kyocera och Motorola för ungefär 25 000 kronor och Ico som lanserar sin satellittelefoni runt årsskiftet tror att deras telefoner kommer kosta runt 6 000 kronor. Iridum har än så länge bara strax över

10 000 abonnenter men marknadsanalyser visar på en potential på mellan 30 och 40 miljoner satellittelefonanvändare år 2010.

Thomas Hedlund

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)