JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk satsning på noviser

Inom några månader ska nybörjare inom asic-, FPGA- och flerchipskonstruktion kunna söka finansiering från ett nationellt program.


Enligt vad Elektroniktidningen erfar ska forskningsinstitutet IMC - Industriellt Mikroelektronikcentrum - i Kista administrera ett nytt nationellt projekt för sponsring av företag som vill göra sin första asic, FPGA eller flerchipsmodul. IMC bekräftar att projektansökan nu utvärderas, men vill inte avslöja mer innan projektets finansiering är spikad. Ett preliminärt besked har kommit från Nutek, men exakt vilka summor satsningen rör sig om kommer att klargöras senare i vår.



Härmar Eu-PROJEKTET fuse


Tanken är att det nationella projektet skall efterlikna EUs så kallade Fuseprojekt, där Fuse står för First User Action. Målet med Fuseprojektet har varit att öka kompetensen hos europeiska företag utan tidigare erfarenhet av det aktuella teknikområdet.

Hittills har runt 18 svenska företag fått Fuse-bidrag för att utveckla sin första asic, FPGA, eller flerchipsmodul. Även företag som vill begå PLD-, mikrosystem- eller styrkretspremiär har ansökt om Fuse-pengar. Hittills har Svenska Grindmatriser tillsammans med IMC administrerat frågor kring Fuse i Sverige.

Men sedan juni förra året har Fuseprojektet gått in i fas två, och därmed har bidraget minskat rejält. Företag får numera endast ett minimalt belopp för att komma igång med utvecklingen. De flesta är därför tvungna att söka finansiering på annat håll, exempelvis från Nutek eller riskkapitalbolag, och behovet av ett nationellt finansieringsprogram är större än någonsin.

I den nationella satsningen kommer bidraget förmodligen att ligga på runt 40 eller 50 procent av utvecklingskostnaderna.

Susan Kelly

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)