JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Telia Mobile testar IP- telefoni via GSM

Som en av de första operatörerna i världen utvärderar nu Telia Mobile Ericssons kommunikationslösning GSM on the net.


Telia Mobile ska förena IP-telefoni med GSM för att kunna erbjuda integrerade kommunikationslösningar för företagskunder. Företaget utvärderar nu Ericssons kommande produkt GSM on the net.

- Den stora fördelen är att våra företagskunder kan samla all kommunikation i en och samma infrastruktur som klarar tal, data och traditionella växelfunktioner, säger Patrik Holmlund som är projektledare för Telia Mobiles satsning på GSM över IP.

En liten GSM-basstation kopplas till företagets interna IP-lan. Därmed kan man använda en och samma telefon, GSM-telefonen, både inom och utom kontoret.Den fasta kontorstelefonen blir i princip överflödig. Man kommer även att presentera en rad nya tjänster.

Telia har inlett ett samarbete med nära kunder för att utveckla tekniken och räknar med att kunna göra hårdvarutester under hösten.

IP-telefoni (Internet Protocol) har hittills gjort sig känt för att vara billigt samtidigt som ljudkvaliteten blir dålig. Så ska det inte behöva bli i den här typen av kontorslösning.

- IP-telefoni kan låta dåligt på publika Internet, men i en lokal lösning kan man dimensionera kapaciteten så att talkvaliteten blir tillräckligt bra, säger Patrik Holmlund.

Även exempelvis Nokia tar fram liknande produkter som bygger på GSM och IP- telefoni. Liknande lösningar erbjuds dessutom från en rad datakomföretag. Då rör det sig dock inte om GSM-telefoner utan enklare trådlösa telefoner.

Charlotta von schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)