JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenskar rekryterar bara i Sverige

Svenska elektronikföretag med rekryteringsbehov anser att kostnadsläge, språk och kultur helt enkelt inte gör det lönt att försöka locka hit duktigt folk från andra länder.


De svenska elektronikföretagen gör inte ens några försök att rekrytera spetskompetens från utlandet. Jo, chefer i absoluta toppskiktet men inte lägre chefer eller konstruktörer.

Ingen tror nämligen att kompetensen vill flytta hit. På grund av språkproblem och för att vi skulle vara allmänt asociala. För att lönerna skulle vara för låga och skatterna och kostnadsläget för höga och att företaget som ett resultat av detta skulle få betala för såväl flytt som boende för den som lockas hit.

Myten säger att man bara kommer hit av personliga skäl, för att ens käresta är svensk till exempel, inte av rena karriärskäl.

Men enligt Per-Olov Andersson, regionschef på Mercuri urval i Stockholm, går det inte att säga generellt att det är svårt att rekrytera spetskompetens till Sverige.

- Det beror så mycket på om företaget är känt, vilket renommé det har, vad det kan erbjuda och vad företaget har för behov, säger han.

Enligt honom är det till exempel inte alls så att det alltid skulle vara för dyrt för ett litet, relativt okänt företag. Han säger att man måste göra en analys för varje situation.

- Det brukar gå bra när vi rekryterar från andra länder och världsdelar. Men visst är det lättare att rekrytera åt andra hållet, till exempel till Tyskland eller USA.



Delade meningar om dränering


- Jag har dock aldrig sett några siffror på att Sverige skulle dräneras på kompetens. Även om jag naturligtvis har hört sägas att det är så, så har jag inte sett sådana fakta, säger Andersson.

Men Michael Damko på Radio Design AB håller inte riktigt med.

- Vi lider av att Sverige dräneras på kompetens, i synnerhet på teknikersidan, säger han.

Enligt Damko är det betydligt högre nettolöner, bättre arbetsvillkor och kanske också äventyret gör att i synnerhet tekniker väljer att flytta utomlands.

- Om vi inte ens kan behålla vår egen kompetens undrar jag hur vi ska kunna rekrytera från andra länder, säger han.

Att vi skulle vara avogt inställda mot utlänningar i allmänhet möter protester överallt. Flera företag framhåller sina duktiga invandrare. Allt ifrån amerikaner som kom under 60-talet med dess protester mot USAs verksamhet i Vietnam till iranier och irakier som kommit hit långt senare.



Annat perspektiv tillför


Många i branschen anser att företagen skulle vinna på att också rekrytera exempelvis konstruktörer och lägre chefer utifrån. Dels för att kompetensen ibland är svår att hitta här men också för att man anser att utifrånperspektivet kan ha mycket att tillföra.

På ABB Robotics Products rekryteras inte utländsk spetskompetens aktivt eftersom man på samma sätt som många andra antar att det skulle vara för svårt. Men kompetensen hittar dit ändå.

- Det brukar vara så att personer som kanske forskat inom robotteknologin känner till oss och söker sig hit självmant, eftersom de är så förtjusta i robotar och tycker att vi är skickliga inom området, säger Mats Myhr, chef för utveckling av styrsystem på ABB Robotics Products.

På en direkt fråga svarar Mats Myhr att språket i och för sig skulle kunna vara ett problem.

- Men vi låter inte det hindra oss. Alla kan ju engelska idag, säger Myhr.

Det är dock inte alltid engelskan räcker till. På Radio Design AB rekryteras nästan all personal lokalt. Såväl i Sverige på företagets enheter i USA, England, Malaysia och Australien.

- Vi har aldrig försökt att rekrytera från utlandet eftersom det oftast är så viktigt att personen i fråga kan svenska språket mycket bra, säger Michael Damko på Radio Design i Sverige.

Summa sumarum, är verksamheten tillräckligt intressant kommer kompetensen hit av sig själv. Men med annorlunda ekonomisk bakgrund skulle stimulera rekryteringen.

Erika Ingvald

Frilansjournalist

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)