JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IP-börs ska locka fler konstruktörer till Skottland

En börs för handel med IP-block håller på att ta form i den skotska kiseldalen. Virtual Component Exchange, VCX, kallas den och bland tillskyndarna märks verktygsjätten Cadence.


Virtual Component Exchange, VCX, är tänkt att ytterligare locka konstruktionsföretag att slå sig ner i Livingston i Skottland. De första skissade förslagen till IP-börsen presenterades i slutet av april då de symboliska första spadtagen togs för Cadence nya konstruktionscenter, som blir basen för ett stort konstruktionskomplex i den skotska kiseldalen.

Den skotska utvecklingsbyrån, Scottish Enterprise, har dragit igång en kampanj för att vinna stöd för VCX bland företag och industriorganisationer. Planerna är ännu mycket löst formulerade, men tanken är att IP-börsen ska fungera ungefär som en aktiebörs.

Företag ska bli medlemmar och binda sig att följa börsens regler och kontraktsföreskrifter på samma sätt som mäklare på en aktie- eller fondbörs. Till skillnad från aktier kommer dock IP-börsens virtuella komponenter eller IP- kärnor inte att ha noterade priser. Börsen ska dock underlätta för säljare och köpare så att de slipper förhandla särskilt för varje enskilt IP-block.



Sköter distribution och royalty


VCX kommer troligen att ansvara för insamlingen och distribueringen av royalty- intäkter för IP-block som licenseras av börsens medlemsföretag. Ett säkert datanät och regler för hur företagen ska kunna prova blocken håller på att tas fram.

Enligt Scottish Design, som är det dotterbolag till utvecklingsbyrån som ansvarar för VCX, har intresset från industrin hittills varit stort och man har fått många positiva signaler. Cadence har meddelat att man kommer att delta i VCX, som företaget ser som ett första led mot en fungerande marknad för IP.

VCX blir troligen ett icke-vinstdrivande företag, finansierat via medlemsavgifter eller provisioner på IP-handeln. Tanken är att börsen ska anta formatstandarder som redan existerar eller håller på att tas fram av exempelvis industrialliansen VSI, Virtual Socket Interface och Rapid, Reusable Application Specific Intellectual Property Developers. VCX ska enligt planerna även ha utbyte med Rapids och franska Design & Reuses datakataloger för IP-kärnor.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)