JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Philips visar Trimediaprodukter

En bildtelefon för 4 000 kronor. Multimediakort för 1 000 - 3 000 kronor. Digital-TV som klarar alla standarder.

Det är några av Philips produkter som är byggda kring processorn Trimedia.



På mässan CeBit i Hannover 19-25 mars kommer Philips att visa upp flera avancerade produkter byggda kring processorn Trimedia. Redan i höstas visade man upp en av de första - en bildtelefon vars kamera automatiskt fokuserar i rummet på den som talar. Nu kommer en lågprisvariant - den ska kosta under 4 000 kronor plus moms och finnas i handeln i höst.

Bildtelefonen går att använda på vanliga telelinjer. Internationella teleunionen ITU håller på att fastställa en bildtelefonstandard, kallad H.324, och när den är klar förväntar sig Philips ett genombrott för bildtelefoni.

Trimediaprocessorn sitter också på tre PC-kort för videoredigering och DVD- integration. Videoredigeringskortet levereras inklusive bildbehandlingsprogrammen Premiere och Photoshop från Adobe. Med kortet kan man ta valfri indata, mixa, redigera och komprimera denna, redigera och lägga på ljud, stillbilder och text samt lagra resultatet på valfritt bildmedium. De två DVD-korten gör ungefär samma sak, men givetvis inklusive DVD-koppling.

Philips satsar också hårt på att lansera Trimediaprocessorn som hjärta i digital-TV-mottagare. Man menar att Trimedias förmåga att samtidigt hantera ljud, bild och kommunikation, samtidigt som den är lätt att omprogrammera gör den väl anpassad för just digital-TV, där antalet standarder och funktioner ständigt ökar. Philips håller på att utveckla digital-TV-mottagare kring Trimediaprocessorn och räknar, liksom partnern Samsung, med att de första mottagarna finns i handeln senare i år.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)